Euronext: Bel20 sluit lager af

De Bel20 sloot licht lager af. Het was Nederland dat het koersverloop van de Belgische aandelenkorf dicteerde: ING haalde AB InBev van de kooplijst, Rabo zette dan weer Delhaize in zijn boodschappenmandje.

De Bel20 sloot 0,2 procent lager af op 2.093,27 punten.  Bel20-zwaargewicht AB InBev verloor 1,2 procent tot 46,42 euro. ING verlaagde het advies voor AB InBev van 'kopen' naar 'houden', maar handhaafde het koersdoel op 53 euro. ING-analisten Gerard Rijk en Marco Gulpers verwijzen naar de sterke koersprestatie van de brouwer de voorbije maanden. Sinds de publicatie van sterke derdekwartaalcijfers begin november was het aandeel zo'n 20 procent gestegen.

'Beleggers waren op zoek naar dollargevoelige aandelen met weinig blootstelling aan West-Europa, een hoge kasstroom en een kans op een dividendverrassing', klinkt het. 'Fundamenteel geloven wij in de groeimotoren, namelijk het herstel van de merknaam in de VS, groei in Brazilië en China en een dividendverrassing, maar het gros van die factoren zit intussen in de koers verrekend.'

Aan het andere uiteinde stond Delhaize, dat 3,4 procent hoger ging naar 45,31 euro. Rabo Securities verhoogde het advies voor de supermarktketen van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel op 12 maanden steeg naar 53 euro.'De beurskoers is sinds januari 2011 met 25 procent gezakt en lijkt nu rekening te houden met alle slecht nieuws', stipten analisten Patrick Roquas en Karel Zoete aan.

'Het aandeel noteert historisch goedkoop en tegen een korting van 15 à 20 procent ten opzichte van de Amerikaanse branchegenoten en Ahold.' Voor 2012 rekenen de analisten nu op een stijging van de winst per aandeel van 5,35 tot 5,68 euro, terwijl ze tot nog toe een vlakke winstevolutie verwachtten. Dat is onder meer te danken aan de sterke dollar: de Amerikaanse supermarktdochters leveren zo'n 70 procent van de bedrijfswinst van de groep aan.

Buiten de Bel20 steeg Devgen 0,2 procent naar 5,67 euro. Monsanto meldde donderdag bij zijn kwartaalcijfers dat het zijn product tegen maïswortelkevers naar de derde testfase brengt. Het Amerikaanse agrotechnologiebedrijf en Devgen werken samen aan een methode om gewassen tegen insecten te beschermen. Monsanto maakt daarbij gebruik van de RNAi-technologie van Devgen, waarbij onmiddellijk in de genen van de plant wordt ingegrepen.

KBC Securities-analist Jan De Kerpel merkt op dat Monsanto erg optimistisch over de resultaten klonk en de vooruitzichten voor de technologie, maar ziet er toch geen grote katalysator in voor Devgen. 'Ook al is de technologie een belangrijke waardemotor voor Monsanto, het is niet gemakkelijk dit te vertalen in kasstroom en dus waarde voor Devgen. We weten immers niet welke royalties Devgen ontvangt en ook niet voor welke gewassen, behalve maïs, Monsanto nog de technologie aanwendt. Niettemin zal de inschatting van Monsanto over de RNAi-technologie de band tussen de twee bedrijven versterken.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud