Bier boven biotech op Brusselse beurs

De patstelling in Washington en het mogelijke effect ervan op de grootste economie ter wereld begint op de markten te wegen. Bovendien kwamen er slechter dan verwachte cijfers uit de VS. Er kwam een einde aan de heropleving van Thrombogenics. Nyrstar kreeg nog een extra tik uitgedeeld van Morgan Stanley.

Beleggers dubben over de 'shutdown' van niet-essentiële overheidsdiensten in de VS en de impact ervan op de economie. Daar kwam nog een slechter dan verwacht cijfer bovenop over de activiteit in de Amerikaanse dienstensector.

De Bel20 verloor 0,8 procent tot 2.796 punten. Slechts drie Bel20'ers hielden de voetjes droog: Elia (+0,1% tot 33,02 euro), Colruyt (+0,3% tot 40,92 euro) en Befimmo (+1,2% tot 51,76 euro).

De grootste daler binnen de Bel20 was Thrombogenics (-2,7% tot 19,98 euro). Die daling is des te opmerkelijker, omdat het Leuvense biotechnologiebedrijf in het eerste handelsuur ruim 4 procent hoger ging. En daarmee komt een zegereeksje van amper twee dagen abrupt ten einde.

Ook Solvay (-2,3% tot 107,6 euro) ging stevig onderuit in de verkoopgolf. Het chemiebedrijf kreeg een verkopenadvies aangesmeerd van het Britse beurshuis Barclays.

De staaltechnologiegroep Bekaert liet 0,8 procent liggen op 27,76 euro. Op Euronext Parijs gaat Michelin voor de tweede dag op rij stevig onderuit. Oorzaak is een slide die de bandenproducent gisteren toonde op zijn investeerdersdag. Daarop was te zien dat de verkoop van de reuzenbanden - die vooral in de mijnbouw worden gebruikt - stabiel zal blijven in 2014 en 2015.

ING-analist Filip De Pauw meent dat dit ook slecht nieuws is voor Bekaert, dat flink wat staalkoord produceert om banden te versterken. De West-Vlaamse groep is zelf niet zo'n belangrijke toeleveraar van staalkoord aan Michelin in dit segment, maar levert wel aan andere producenten van reuzenbanden. Banden voor de mijnbouw zijn overigens een behoorlijk winstgevend segment, al was het maar omdat er veel meer staalkoord in wordt verwerkt dan in normale auto- of vrachtwagenbanden.

Op de brede markt viel de val van Nyrstar met 3,9 procent tot 3,44 euro op. Morgan Stanley hervatte de opvolging van het aandeel met een kritisch rapport over de zinkspecialist. Het advies luidt verkopen en het koersdoel 3 euro. Volgens het beurshuis levert de 1,1 miljard euro die Nyrstar sinds 2009 in overnames van mijnbouwactiva investeerde, niet het gewenste rendement.

Die overnames maken overigens bijna 80 procent van de huidige beurswaarde uit, een duidelijk signaal dat beleggers er van uitgaan dat Nyrstar te veel betaalde. Bovendien hebben de mijnen van Nyrstar een relatief hoge kostenbasis (zie grafiek onderaan) en een relatief korte levensduur.

Global Graphics verloor 5,3 procent tot 1,25 euro. Een onafhankelijke schatter kleefde dinsdag in het kader van een verhuisoperatie nochtans een waarde van 1,8 euro op het aandeel, waarop de softwaregroep fors terrein won. Een groot deel van die winst is nu weer weg.

Op Alternext sprong Co.Br.Ha nog eens 3,4 procent hoger tot 1.800 euro, zijn hoogste peil ooit. De brouwer uit Haacht meldde vier dagen geleden nochtans dat de Belgen in de eerste jaarhelft minder pintjes dronken op café (-6,6%) en minder pintjes dronken thuis (-3,2%) dan een jaar eerder. De daling in het bierverbruik zou te wijten zijn aan de koude en lange winter. Het netto-resultaat wist Co.Br.Ha. wel op te krikken tot 1,85 miljoen euro in de eerste helft van 2013 van 1,49 miljoen euro in de eerste helft van 2012. Het beursblad De Belegger schreef recent nog 'omwille van de mooie vastgoedportefeuille is het aandeel te behouden'. Co.Br.Ha. heeft heel wat horecazaken in portefeuille.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud