Euronext: belegger roomt schuimkraag AB InBev af

Het zag er lang naar uit dat de januari-rally na een dag al zou stokken op Euronext Brussel. Maar daar wist de Amerikaanse CEO in de namiddag verandering in te brengen. Het ondernemersvertrouwen in de VS bleek in december op een onverwacht hoog niveau, wat de kooplust aanwakkerde.

De Bel20 sloot voor de tweede dag op rij 1,5 procent hoger. Dat ondanks een zwakke prestatie van de twee zwaargewichten in de sterindex: de Franse nutsgroep GDF Suez en bierbrouwer AB InBev. Die twee multinationals dicteren samen een kwart van het Bel20-koersverloop.

GDF Suez liet 0,3 procent liggen tot 21,73 euro. De Europese nutssector heeft een beroerd jaar achter de rug, mede door de plotse Duitse kernuitstap. Bij GDF Suez weegt ook de onzekerheid rond de Belgische nucleaire taks al een tijdje op het aandeel.

Niet dat België het enige armlastige land is dat de energiebranche als een dankbare melkkoe ziet: Italië, bijvoorbeeld, hief in augustus een forse 'Robin Hood'-taks op de winsten van de energiesector. Beleggers lijken er aan te twijfelen of de branche zijn defensieve status ooit nog zal terugwinnen.

Een beroerd jaar was het allerminst voor AB InBev. De brouwer zat vooral sinds de publicatie van ijzersterke derdekwartaalcijfers, begin november, in de lift. Sindsdien rijgde het aandeel met een koerswinst van 20 procent op anderhalve maand de records aaneen, voorwaar een lichtpunt in barre beurstijden. Nu nemen beleggers even winst. Het aandeel moest 2,3 procent achteruit naar 47,19 euro, goed voor het grootste verlies in de Bel20.

Gelukkig waren er nog de industriële waarden in de sterindex, die zich optrokken aan het beter dan verwachte ondernemersvertrouwen uit de VS. Beleggers hopen duidelijk dat een Amerikaanse recessie kan vermeden worden. Niet onbelangrijk, als grootste economie ter wereld. Bekaert veerde 6,1 procent op, Nyrstar telde er 3,5 procent bij, Umicore steeg 2,5 procent en Solvay dikte 2,9 procent aan.

Ook de retailers waren in erg goede doen, zonder concrete aanleiding. Delhaize won 5,1 procent, Colruyt veerde 4,2 procent op.

Groen

De Bel20 trapt trouwens het jaar af met 19, na de exit van Omega Pharma. D'Ieteren loopt zich wel al warm voor een Bel20-entree op 19 maart. De autospecialist ging 0,4 procent hoger naar 34,90 euro. Veel impact hadden de sterke eindejaarsverkopen van auto's - net voor het verstrijken van groene premies - dus niet op de beurskoers. Over heel 2011 kwam het marktaandeel van D'Ieteren - de Belgische invoerder en verdeler van de merken uit de Volkswagen-stal - uit op een record van 21,9 procent.

'In 2012 zal er onvermijdelijk een zwakkere verkoop zijn', blikt Bank Degroof vooruit. Niet alleen zal in de eerste maanden het verstrijken van de overheidssubsidies doorwegen, maar later op het jaar waarschijnlijk ook de zwakke vraag gelet op de wankele economie. Degroof-analist Marc Leemans raamt echter dat de autoverdeeltak maar zo'n 10 euro uitmaakt van de beurskoers van de groep. Het gros is voor het kroonjuweel van de groep, Carglass-eigenaar Belron.

  Nog op de brede markt won RHJ International 5 procent tot 3,77 euro. De holding wist eind vorig jaar met de verkoop van Asahi Tec het gros van zijn industriële erfenis af te schudden. En is sindsdien bij beleggers aan een herontdekking toe, nu de portefeuille min of meer transparant uit twee grote happen (cash en de privaatbanktak rond Kleinwort Benson) bestaat.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud