Advertentie

Euronext: Bel20 wint 18,1 procent in 2013

De beurs van Brussel sloot 2013 af op een positieve noot. Telenet was de uitblinker in de Bel20.

De Bel20 sloot dankzij een late jump de laatste handelsdag af met een winst van 0,3 procent tot 2.923,82 punten. Over heel 2013 won de Bel20 18,1 procent.

Traditioneel staat de laatste dag van het jaar garant voor lage volumes. De beursomzet in de Bel20-aandelen bedroeg slechts 67 miljoen euro. 'Het is hier opvallend rustig', reageerde Pieter-Jan Baert vanuit de marktenzaal van KBC. 'Normaal liggen de volumes makkelijk dubbel zo hoog.'

Vandaag was er niet op alle markten handel. Zo hielden Frankfurt en Tokio gisteren al hun laatste handelsdag van het jaar. Londen en Brussel houden de deuren een halve dag open. Op Wall Street is 31 december 'business as usual'. 'Het is puur de keuze van de beursuitbater', stelt Baert. 'Euronext Brussel heeft er alle belang bij de deuren zo lang mogelijk open te houden. Ten slotte verdienen ze enkel als er handel is.'

In de marktenzaal merken ze toch dat een belangrijke beurs als Duitsland gesloten is. 'In Frankfurt gaat er niemand gaan werken, omdat de beurs is Brussel wel open is', aldus Baert. 'Ook de meeste van onze klanten zijn iets interessanters gaan doen.' 

De sterkste stijger in de Bel20 was Telenet (+1,4 %, 43,38 euro). Wellicht niet toevallig een aandeel dat er een sterk jaar opzitten heeft. Op de laatste dag maken fondsbeheerders hun rapport op voor de klanten. Het kan nooit kwaad om dan nog snel een sterk presterende naam in portefeuille te nemen. Dat ondersteunt mogelijk de koers van de voorlopige winnaar van de dag.

Gisteren nabeurs meldde de vastgoedgroep Immobel dat de voorlopige oplevering is ondertekend voor het Belair-project in het centrum van Brussel. De Regie der Gebouwen tekende het huurcontract, voor rekening van zijn gebruiker, de Federale Politie. Het huurcontract, dat huurinkomsten zal opleveren, gaat morgen in.

De voorlopige oplevering is een belangrijke stap in de afwikkeling van de verkoop van Immobels participatie in RAC 1 NV, de eigenaar van de eerste fase van het Belair-project, aan Hannover Leasing en een Aziatische investeerder. Op 23 december maakte Immobel bekend dat de transactie was uitgesteld tot de oplevering aan de huurder achter de rug was. 

De vertraging in de verkoop betekent wel dat de opbrengst niet meer in de resultaten voor 2013 zal opduiken. 'We denken niet dat de kleine vertraging van enkele weken het werkingskapitaal of toekomstige projecten in het gedrang brengt', schrijft KBC Securities-analist Koen Overlaet-Michiels. 'Maar het zorgt wel voor uitstel in het hogere dividend voor de aandeelhouders.'

Het aandeel van Immobel won 0,7 procent op 35,99 euro. Overlaet-Michiels hanteert een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 39 euro.

De Duitse zakenbank Berenberg plakt een 'houden'-advies en koersdoel van 91,6 euro op de vastgoedbevak Cofinimmo. Het aandeel steeg 0,2 procent tot 89,75 euro.

De Duitsers brachten recent tijdens een roadshow in de VS de transformatie van Cofinimmo onder de aandacht, waarbij de focus verschuift van de kantorenmarkt (46% van de portefeuille) naar vastgoed in de gezondheidszorg (37 procent). 'We denken dat het bedrijf goed op weg is met die transformatie, met voor 60 miljoen euro projecten in de pijplijn in de gezondheidszorg', klinkt het.

Op korte termijn moet de prioriteit volgens Berenberg liggen bij de stabilisatie van de activiteiten in de kantorenmarkt, een vastgoedsegment dat nog steeds onder druk staat in ons land. De zakenbank looft verder dat de schulden die aflopen in 2014 nu al verlengd zijn, net als een derde van de schulden die in 2015 op maturiteit komen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud