Advertentie

Europese overheden op zoek naar 863 miljard

De Belgische overheid moet dit jaar relatief weinig bij de belegger aankloppen (foto: Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

863 miljard euro ofte voldoende om alle Belgische en Nederlandse aandelen op te kopen. Dat is het bedrag dat de overheden van de eurozone dit jaar moeten zien te vinden bij beleggers om hun schuldenberg te (her)financieren.

Ook in 2014 zullen de Europese overheden 'in bulk' bij beleggers moeten aankloppen. Het beurshuis Royal Bank of Scotland (RBS) raamt dat alle overheden van de eurozone dit jaar voor zo'n 863 miljard euro vers schuldpapier zullen moeten uitgeven.

Dat is 3,5 procent minder dan de 894 miljard euro in 2013, maar het blijft een enorm bedrag. Ter vergelijking: met 863 miljard kun je de Belgische én Nederlandse beurs leegkopen, aangezien de totale beurswaarde in de Lage Landen eind 2013 850 miljard euro beliep.

In absolute bedragen blijft Italië de grootste slokop. De Romeinse schatkist moet voor 238 miljard euro schulden zien te herfinancieren. Maar dat is vooral een erfeniskwestie: exclusief rentelasten en herfinanciering van de meer dan 2.000 miljard grote schuldenberg gaan de Italianen geen 'verse' schulden aan. Integendeel, als geen rekening wordt gehouden met de rentelasten zal Italië volgens de RBS-analisten een begrotingsoverschot boeken van 4 miljard.

Grootste schuldemittenten in 2014 (miljard euro)

  • Italie: 236 (netto: -4)
  • Frankrijk: 194 (netto: 49)
  • Duitsland: 173 (netto: 1)
  • Spanje: 116 (netto: 21)
  • Nederland: 50 (netto: 9)
  • België: 30 (netto: 0)

Frankrijk

Een heel ander verhaal is Frankrijk. Parijs is bruto de op een na grootste uitgever van papier in 2014, met 194 miljard euro. Dat is niet alleen licht meer dan in 2013, maar het dient ook in belangrijke mate om nieuwe begrotingsputten te dichten. Ook zonder herfinanciering moet de regering-Hollande volgens het Britse beurshuis dit jaar netto voor 49 miljard euro schulden aangaan.

België staat er volgens RBS vrij goed voor. Ons land ziet relatief gezien de financieringsnood dit jaar het sterkst afnemen, met bijna 30 procent van 42 tot 30 miljard euro. Dat is in belangrijke mate te danken aan het feit dat er in vergelijking met 2013 voor 4,5 miljard minder schulden op de eindvervaldag komen. Bovendien heeft de schatkist vorig jaar al een groot deel van de financieringsbehoefte voor dit jaar 'geprefinancierd'.

Het beurshuis denkt dat onze schatkist met het oog op de 'moeder van alle verkiezingen' op 25 mei een belangrijk deel van de financieringsbehoefte voor 2014 al in de eerste jaarhelft zal afwerken.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud