Advertentie
Advertentie

Fed blijft vol gas geven

(foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Federal Reserve gaat tegen de verwachtingen in niet op de rem staan. Maandelijks blijven de Amerikaanse centraal bankiers 85 miljard dollar in de economie pompen. Wall Street klimt prompt naar een record, de dollar incasseert een stevige tik.

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, schroeft ondanks een opklarende jobmarkt de stimulus niet terug. Sinds december pompen de Amerikaanse centraal bankiers maandelijks 85 miljard dollar in de economie, door staatspapier en herverpakte hypotheken 'in bulk' in te kopen. En dat blijft dus zo.

Dat is een verrassing. Economen verwachtten dat de Amerikaanse centraal bankiers zouden beslissen de maandelijkse inkopen met 10 miljard te 'temperen' naar 75 miljard dollar. Die verwachting was ook logisch: de Fed liet eerder al weten volledig met de inkopen te willen stoppen zodra de werkloosheidsgraad onder 7 procent zakt. Dat niveau wordt gelet op de duidelijke verbetering van de jobmarkt waarschijnlijk volgend voorjaar bereikt.

Ironisch genoeg lijkt precies de verwachting dat de centraal bankiers hun stimulus vandaag zouden terugschroeven, de centraal bankiers overtuigd te hebben dat net niét te doen. Die verwachting stuurde de voorbije maanden de lange rente in de VS stevig hoger. 'De strakke financiële voorwaarden die we de voorbije maanden zagen kunnen het tempo van het herstel van de economie en de arbeidsmarkt vertragen', stipt de Fed in de toelichting aan.

De stimulus blijft dus onverkort overeind. Sinds de ondergang van Lehman Brothers precies vijf jaar geleden duwde de centrale bank bijna continu het gaspedaal in om de economie op koers te houden.

Met noodkredieten allerhande én drie forse inkoopprogramma's van staatspapier en herverpakte hypotheken verviervoudigde de balans van de Fed sinds midden 2008, tot meer dan 3.600 miljard dollar nu (zie grafiek onderaan). De Fed heeft opnieuw China  onttroond als de grootste houder van Amerikaanse overheidsobligaties: de meer dan 2.000 miljard dollar Treasuries vormen een zesde van de totale uitstaande publieke Amerikaanse schuld.

7 procent

Op de persconferentie na de beslissing kwam Bernanke minstens even soepel uit de hoek als in de toelichting. De voorzitter liet weten dat een renteverhoging niet zeker is, zelfs als de werkloosheidsgraad tot 6,5 procent zakt. 'De eerste renteverhoging komt er mogelijk pas als de werkloosheidsgraad duidelijk onder 6,5 procent is.'

Bernanke liet in juni ook verstaan dat hij het inkoopprogramma volledig zal stopzetten als de werkloosheidsgraad onder 7 procent zakt, maar herhaalt dat niet langer. ‘Die 7 procent was maar een indicatie, zeker omdat de werkloosheidsgraad af en toe vertekend worden door een lagere participatiegraad’, klinkt het nu.  

De Dow Jones ging meteen na de beslissing bijna 200 punten hoger en won 1 procent naar 15.676 punten, een record. De dollar incasseert een tik kreeg: de euro ging meer dan 1 cent hoger en noteert voor het eerst sinds februari boven 1,35 dollar. De Amerikaanse tienjaarsrente zakte 16 basispunten naar 2,68 procent.

Toch blijven de koersbewegingen relatief binnen de perken, aangezien de meest economen nu denken dat de Fed op de vergadering van 30 oktober wél het rempedaal weet te vinden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud