Gimv topt berg cash af

Gimv investeerde via DG Infra onder meer in de nieuwe gevangenis van Marche-en-Famenne (foto: Belga) ©ANTHONY DEHEZ/BELGAPICTURE

De investeringsmaatschappij Gimv drong het voorbije boekjaar haar berg cash stevig terug, met bijna een derde tot 138 miljoen euro.

Gimv maakt zijn label 'investeringsmaatschappij' stilaan weer waar. Over het per 30 september eerste halfjaar investeerde de groep met 70,8 miljoen meer dan de 50,8 miljoen die ze cashte.

Samen met het uitgekeerde dividend over het boekjaar 2011/2012 slonk zo de weinig renderende berg cash fors, van 195 miljoen naar 138 miljoen euro. Begin 2010 beliep de cash nog meer dan 300 miljoen euro, begin 2008 zelfs nog ruim een half miljard euro.

Het meest frappant zijn de investeringen in infrastructuur die Gimv via de joint venture met staatsbank Belfius met de stille trom stevig opvoerde. Gimv en Belfius stopten onder meer geld in de nieuwe gevangenis van Marche-en-Famenne, de R4-ringweg in Gent en rusthuizen van de privé-uitbater Armonea. Gimv en Belfius doen dat via de fondsen van de koepel DG Infra, waar ook flink wat grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars in participeren.

De cash bedraagt nu nog een kleine 14 procent van de intrinsieke waarde van de Gimv. De eigenlijke portefeuille is voor drie kwart met private-equity en voor een kwart met beursgenoteerde participaties gestoffeerd. De portefeuille is ook steeds minder lokaal: de Belgische participaties zien hun belang tegenover eind maart van 49 naar 47 procent slinken, vooral ten voordele van Frankrijk (18%) en Duitsland (8%).

Over het eerste halfjaar cashte Gimv onder meer de beursgenoteerde participaties in de biotechnologiebedrijven Ablynx en Ceres. Daardoor boekte de groep een nettowinst van 21 miljoen euro, tegenover een verlies van 8 miljoen euro een jaar eerder.

Bij de vooruitzichten stipt Gimv aan dat het risico op Electrawinds, de groenestroomproducent in acute geldnood, maximaal 1,9 procent van het balanstotaal bedraagt. Dat is vooral door de 16,7 miljoen verstrekte leningen, de boekwaarde van de participatie in Electrawinds beloopt slechts 3,1 miljoen. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud