Advertentie

Groeilanden kunnen bloeden niet stelpen

©REUTERS

Verregaande maatregelen van India, Turkije en Zuid-Afrika om de kapitaalvlucht te stoppen, kunnen beleggers niet vermurwen. Eerder integendeel: dat Zuid-Afrika voor het eerst in meer dan zes jaar de rente verhoogt, ontlokte een verse verkoopgolf.

De Turkse centrale bank oogstte woensdagochtend nog applaus nadat ze de rente in één klap optrok van 4,5 naar 10 procent. Beleggers leken er weer in te geloven en stuurden de Turkse lira 4 procent hoger tegenover de dollar.

Maar in de namiddag keerde het sentiment. Dat gebeurde kort nadat de Zuid-Afrikaanse centrale bank haar rente met 50 basispunten optrok tot 5,5 procent. Het was de eerste renteverhoging sinds juni 2008. De Zuid-Afrikaanse rand, een van de vlotst verhandelbare opkomende munten ter wereld, verloor tot 3 procent tegenover de dollar. Ook de lira verloor terug terrein.

Federal Reserve

'De markt probeert de centraal bankiers duidelijk te maken dat een meer consistente aanpak nodig is om het vertrouwen te herstellen', verklaarde Ishitaa Sharma, strateeg bij Citigroup, de plotse kering van het sentiment. 'Er moet meer preventief en agressief opgetreden worden, het mag geen eenmalige bedoening zijn.'

Ook aandelen werden in de verkoop gezet. Woensdagmiddag noteerden de beurzen nog met klein verliezen, maar in de namiddag liep dat voor de Euro Stoxx 50 op tot -1,7 procent. Tegen sluitingstijd milderde het verlies van de index wel tot 0,9 procent.

Wall Street opende eveneens met verlies. Beleggers zijn nerveus in de aanloop naar de bijeenkomst van de Federal Reserve, om 20 uur Belgische tijd. Naar alle verwachting zal Ben Bernanke op zijn laatste persconferentie de maandelijkse geldcreatie met 10 miljard dollar terugschroeven tot 65 miljard dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud