Advertentie

Japan krijgt op stimulus beluste centraal bankier

Met Haruhiko Kuroda krijgt premier Shinzo Abe een luisterend oor aan het hoofd van de centrale bank (foto: EPA) ©EPA

De kans is reëel dat de Japanse centrale bank binnenkort de stimulus nog opvoert om komaf te maken met deflatie. Premier Abe draagt twee notoire critici van het te schuchtere monetair beleid voor aan de top van de bank.

De kogel is door de kerk. De Japanse premier Shinzo Abe draagt Haruhiko Kuroda voor als nieuwe gouverneur van de centrale bank. Kuroda volgt Masaaki Shirakawa op, die door Abe te 'schuchter' bevonden werd en met zachte hand naar de uitgang geloodst.

De 68-jarige Oxford-econoom is een notoir criticus van Shirakawa. Kuroda - nu nog voorzitter van de Aziatische Ontwikkelingsbank - vindt dat de centrale bank tot nog toe zwaar in gebreke blijft door niet alles in te zetten om Japan uit het sukkelstraatje te halen. 'Er is flink wat ruimte voor extra stimulus', liet Kuroda eerder deze maand nog weten in een gesprek met The Wall Street Journal.

Hij suggereerde in één adem dat als het van hem afhangt de centrale bank niet alleen geld drukt om obligaties op te kopen, maar desnoods ook aandelen zal inslaan.

Kuroda is dus de geknipte man om de machtsgreep van Abe bij de 'Nippon Ginko' vorm te geven. Kort samengevat is Shinzo Abe sinds eind vorig jaar de nieuwe Japanse premier omdat hij zijn landgenoten belooft dat de centrale bank massa's geld zal drukken om korte metten te maken met deflatie. 

Abenomics

Deflatie klinkt aanlokkelijk - wie kan iets tegen dalende prijzen hebben? - maar is in realiteit een ontwrichtend klimaat aan aanhoudende prijsdalingen die de reële schuldenlast jaar na jaar doet stijgen en consumenten hun spaargeld doet oppotten in plaats van spenderen: bij 1 procent deflatie levert elke 100 yen die je nu spaart, volgend jaar 101 yen koopkracht op.

Een soepeler centrale bank is de hoeksteen van wat beleggers 'Abenomics' noemen: de mix van forse geldcreatie, een daaruit voortvloeiende goedkopere yen en een stimulerende overheid die de Japanse economie meer zuurstof moet geven.

Abe haalde de mosterd bij de 70-jarige Kikuo Iwata. Die professor economie aan de Gakushuin universiteit in Tokio spelt de centrale bank al decennia de les en vindt al lang dat de Nippon Ginko net als de rest van de wereld een inflatiedoelstelling moet hanteren. 'De centrale bank moet vastberaden te zijn binnen twee jaar een doel van 2 procent inflatie te halen en dat louter met monetaire stimulus', liet Iwata onlangs in een interview met het lokale persbureau Kyodo News weten.

Abe benoemt nu zijn 'economische mentor' tot vice-voorzitter van de centrale bank, naast Kuroda dus. De kans is groot dat de benoemingen vlot door het Japanse parlement zal geraken, ook al beschikt de Liberaal-Democratische Partij van Abe in de Senaat niet over een meerderheid. De oppositiepartij DPJ is nog druk bezig de vele wonden te likken na de verpletterende nederlaag in december en heeft al laten weten niet moeilijk te willen doen.

Kuroda lijkt ook de geknipte persoon om het controversiële goedkopeyenbeleid van Tokio in een kritisch buitenland te verkopen. Dit dankzij zijn 'Oxford-Engels' én vooral de bijna vier jaar - van 1999 tot 2003 - die Kuroda Japans staatssecretaris voor internationale zaken was. In die functie was hij de 'go-between' van het Japanse ministerie van Financiën met het buitenland.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud