Japanse centrale bank zet drukpers op 'pauze'

Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Japanse centrale bank (foto: Bloomberg)

De Japanse centrale bank vertikt tot nader order de geldkraan meer open te draaien. Ook de Amerikaanse centraal bankiers popelen niet bepaald om een derde rondje geldcreatie op te starten. Het eerste zadelde de Japanse beurs met verlies op, het tweede de beurs van Hongkong.

De wereldeconomie mag dan al serieus aan het sputteren zijn, voorlopig zien de Japanse centrale bankiers daar geen reden in om de geldkraan extra open te draaien. De Nippon Ginko handhaafde het inkoopprogramma - waarbij de centrale bank onder meer staats- en bedrijfsobligaties, aandelen en vastgoed opkoopt - op 70.000 miljard yen (720 miljard euro).

Masaaki Shirakawa, de voorzitter van de centrale bank, morrelt hoogstens wat in de marge van het inkoopprogramma, met een iets grotere focus op de inkoop van kortlopend papier. Tot nader order richt Shirakawa zijn hoop op 'Mevrouw Watanabe', de archetypische Japanse huisvrouw die op strakke en zuinige wijze de vinger op de knip van het gezinsbudget houdt.

De centrale bankiers zien de mevrouw Watanabes iets meer spenderen de komende maanden, wat via een sterke binnenlandse vraag de als gevolg van de eurocrisis en de vertragende Chinese economie kwakkelende uitvoer moet compenseren. 'De Japanse economie leeft geleidelijk op, dankzij stevige binnenlandse vraag', stelt de centrale bank in een mededeling.

Hong Kong

Beleggers delen niet echt het optimisme van voorzitter Shirakawa. Ze stuurden op de beurs van Tokio de Nikkei-index na de mededeling van de centrale bank zo'n 100 punten lager. De Nikkei verloor bij de slotbel 1,5 procent.

Ook de beurs van Hongkong heeft een moeilijke dag en laat bijna 2 procent liggen. Hier heerst ontgoocheling over de Amerikaanse centrale bankiers. De notulen van de vorige bijeenkomst leren dat de Federal Reserve niet staat te popelen om een derde rondje geldcreatie te beginnen

Dat is een tegenvaller voor de voormalige Britse kroonkolonie. Hongkong koppelt zijn dollar sinds jaar en dag strak aan de Amerikaanse naamgenoot, zodat Ben Bernanke & co in de praktijk ook het monetair beleid voor Hongkong uitstippelen.

De Zuid-Koreaanse centrale bank knipt dan weer wel voor het eerst in drie jaar in de beleidsrente, die van 3,25 naar 3 procent zakt. Maar dat woog niet op tegen de Japanse en Amerikaanse collega's die op pauze drukken. De beurs van Seoul gaat even goed meer dan 1 procent in het rood.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud