LinkedIn spurt naar record

©BELGA

Op Wall Street spurt LinkedIn na sterke cijfers naar een record. Umicore glijdt verder weg na een kritisch rapport van Bank of America, terwijl KBC in de aanloop naar de cijfers zijn hoge vlucht voortzet.

Hier vindt u de li­ve­ver­slag­ge­ving over de mark­ten: in­for­ma­tie van de re­dac­tie, van beurs­hui­zen, sites en so­ci­a­le net­wer­ken. Van­daag zijn uw ver­slag­ge­vers Jan De Schamphelaere, Guido Meeussen, Kurt Vansteeland en Sebastien Rousseau. Heeft u sug­ges­ties, vra­gen en/of op­mer­kin­gen: aar­zel niet, we hou­den er in de mate van het mo­ge­lij­ke re­ke­ning mee.

17.50 uur: We ronden hier onze liveblog af. We wensen u een erg fijn weekend, maar blikken eerst nog even vooruit naar de behoorlijk gevulde resultatenweek die er op ons afkomt, ook al is het krokusvakantie én Valentijn. Een overzichtje:

  • Maandag: Telenet
  • Dinsdag: Lotus Bakeries
  • Woensdag: Global Graphics en WDP
  • Donderdag: Deceuninck, KBC en Solvay
  • Vrijdag: Texaf

17.40 uur: De Bel20 tikte uiteindelijk 0,5 procent hoger af op 2.505 punten. KBC ging 4,5 procent hoger, Umicore leverde 1,4 procent in en Cofinimmo ging na de onverwachte dividendknip 1,5 procent lager.

17.27 uur: De Britse premier David Cameron kraait alvast victorie na het EU-compromis over de begroting.

UK PM Cameron says 1st time EU budget multi-year been cut, 1st time budget less than 1% of EU gross national income— Linda YuehVerified account (@lindayueh) 8 Feb 13

 

17.07 uur: Van Rompuy en Barroso lichten het begrotingsakkoord momenteel toe voor de pers. 

EU Van Rompuy: This is Perhaps Nobody's Perfect Budget Deal— DJ FX Trader (@djfxtrader) 8 Feb 13

UK PM Cameron says 1st time EU budget multi-year been cut, 1st time budget less than 1% of EU gross national income— Linda YuehVerified account (@lindayueh) 8 Feb 13

16.57 uur: In New York schieten de aandelen van gokbedrijven omhoog. Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, is bereid om onder bepaalde voorwaarde online gokken toe te laten. Bwin.Party wint 16,7 procent, 888 Holdings 13,9 procent en Caesars Entertainment 28,7 procent.

16.28 uur: De Europese beurzen gaan verder op hun elan na de begrotingsdeal en de koerswinsten lopen op: EuroStoxx50 +1,15%, Stoxx600 +1,2%.

16.23 uur: Er zou een deal zijn over de EU-begroting. Dat blijkt alvast uit een tweet van Van Rompuy.

Deal done! #euco has agreed on #MFF for the rest of the decade. Worth waiting for.— Herman Van RompuyVerified account (@euHvR) 8 Feb 13

16.11 uur: De Europese beurzen trekken zich op aan Wall Street. De winst van de EuroStoxx50 is aangezwollen tot 1,05 procent. De Dow Jones gaat 0,45 procent vooruit.

15.55 uur: KBC is in Brussel met voorsprong de grootste stijger, met 4,2 procent winst naar 28,80 euro. In een preview op de cijfers - die de bank- en verzekeringsgroep op Valentijn publiceert - handhaaft ING het 'kopen'-advies en het koersdoel van 32 euro.

Het beurshuis sluit niet uit dat KBC verrast met een stevig dividend van bijvoorbeeld 75 cent per aandeel of meer. Analist Albert Ploegh zal vooral de netto-rentemarge op de thuismarkten België en Tsjechië scherp in de gaten houden. Die staat onder druk door de scherpe daling van de langetermijnrente en de verkoop van het gros van het - relatief hoogrentende - Europees crisispapier.

15.31 uur: Op Wall Street koerst LinkedIn na de sterke resultaten 14 procent hoger naar 141,50 dollar, een record. Pro memorie: de netwerksite voor professionelen trok in mei 2011 tegen 45 dollar naar de beurs.

LinkedIn crushes Q4 expectations with revenue of $303.6M, EPS of $0.35 as it passes 200 million users tnw.to/c0V98... by alex— The Next WebVerified account (@TheNextWeb) 7 Feb 13

 

14.49 uur: Het handelstekort van de Verenigde Staten is in december meer gekrompen dan verwacht, dankzij een recorduitvoer van petroleum. Het tekort verminderde met 20,7 procent tot 38,5 miljard dollar en dat is minder dan elk van de 73 economen gepolst door Bloomberg had verwacht. De gemiddelde prognose bedroeg 46 miljard. Het gaat om het laagste januari-tekort sinds 2010.

US Trade Deficit Drops To Lowest Since January 2010 As Crude Imports Plunge To 1997 Levels zerohedge.com/news/2013-02-0...— zerohedge (@zerohedge) 8 Feb 13

 

14.44 uur: Rabo trekt zijn koersdoel voor Nyrstar op tot 4,50 euro maar houdt zijn advies op 'hold'. Het beurshuis heeft daar zo zijn redenen voor:

Although a price to book value of 0.8x may not look demanding in a longer-term perspective, on short-term multiples Nyrstar still does not look that attractive for a miner (around 5.5x EV/EBITDA 2013E). We continue to believe that the risk of Nyrstar missing expectations remains high. In our view the anticipated increase from an EBITDA of EUR 220m in 2012 to consensus expectations of over EUR 320m for 2013 is too aggressive. As of 2014/2015 also the extra EUR 100m of required capex for the redevelopment of the PortPirie smelter will kick in. 

14.36 uur: Bonussen kunnen niet tot in de hemel groeien, vindt nu ook VW-baas Martin Winterkorn. Hij zou over 2012 meer dan 20 miljoen euro verdienen omdat Europa's grootste autobouwer een uitstekend jaar achter de rug heeft en zijn verloning daar deels aan gekoppeld is. Maar hij kan er zich nu mee verzoenen dat hij minder zal krijgen dan over 2011, toen hij 17 miljoen incasseerde. Eerder had Bernd Osterloh, de voorzitter van de ondernemingsraad, gezegd dat een stijging van de verloning boven 20 miljoen 'niet meer verdedigbaar is naar de buitenwereld'.

14.24 uur: ThyssenKrupp, de grootste staalproducent van Duitsland, schrapt 2.000 banen in zijn divisie Steel Europe. Nog eens 1.800 jobs kunnen uit de groep verdwijnen door desinvesteringen. Het bedrijf wil de komende drie jaar 2 miljard besparen waarvan 500 miljoen in zijn Europese staalactiviteiten. Van de 27.600 werknemers in Europa, werken er circa 19.000 in Duitsland. De staalactiviteiten in de VS en Brazilië staan te koop. 'Met een winstmarge van 2,2 procent vorig jaar dekken we niet langer de kapitaalkosten', klinkt het. Het aandeel wint 0,46 procent in Frankfurt en is daarmee de sterkste stijger van de grote staalgroepen in Europa.

14.05 uur: Hype rond 3D printers op Nasdaq. ExOne maakte gisteren zijn beursdebuut en schoot 47 procent omhoog. De drie beursgenoteerde concurrenten verdrievoudigden vorig jaar in waarde. Bubble?

14.00 uur: Keyware blijft klappen incasseren. Het aandeel verliest nu al bijna 10 procent.

12.46 uur: Singapore Airlines, één van de meest rendabele luchtvaartmaatschappijen in de wereld, loste de marktverwachtingen niet in. De nettowinst steeg inhet laatste kwartaal wel met 5,4 procent tot 142,5 miljoen Singaporese dollar (85,9 miljoen euro), maar analisten hadden op 161 miljoen gerekend. Het is het vijfde kwartaal op rij dat SIA de verwachtingen niet inlost. Vanmorgen sloot het aandeel 0,7 procent lager in Singapore.

12.37 uur: Middag update. Bel20 +0,2%, Stoxx Europe 600 +0,6%. Cofinimmo (dividendknip) -1,1%, Umicore (zwakke prognoses 2013) -1,1%. Op de brede markt gaat Keyware 5,4 procent onderuit tot 0,88 euro. Zelfstandigenorganisatie Unizo liet vanochtend weten dat zijn klacht tegen de betaalterminalspecialist ontvankelijk is verklaard. Het Brusselse parket onderzoekt de zaak nu. 

12.02 uur: Thomas Cook Group Plc spurt 4,9 procent hoger na een gunstig advies van Morgan Stanley, terwijl de Londense beurs maar een 0,5 procent hoger gaat. Het beurshuis ziet een koers van 100 pence helemaal zitten. De op één na grootste touroperator van Europa kwam gisteren met degelijke kwartaalcijfers. De nummer één TUI Travel wint 1 procent in Londen, Kuoni Reisen beweegt nauwelijks in Zürich.

12.00 uur: Boeing mag testvluchten uitvoeren met de 'Dreamliner' 787 om extra informatie te vergaren over de technische problemen met het toestel. Dat hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA meegedeeld. Het hervatten van de commerciële vluchten is nog niet aan de orde. De 787 staat nu al drie weken verplicht aan de grond wereldwijd na problemen met lithium-ionbatterijen. Boeing sloot gisteren 1,5 procent hoger in New York. Norwegian Air kreeg intussen te horen dat het zijn eerste 787 allicht niet in april zal ontvangen.

11.07 uur: De aandeelhoudersrevolte tegen de nationalisering van het Nederlandse SNS Reaal neemt vorm aan. De beleggersvereniging VEB tekenen beroep aan tegen de onteigening van aandeelhouders en obligatiehouders. 

11.05 uur: Voor LinkedIn belooft het een topdag te worden op Wall Street vandaag. Het aandeel sprong gisteren in de nabeurshandel met meer dan 10 procent omhoog na sterke jaarresultaten en goede vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2013. 

10.45 uur: Bank of America Merrill Lynch zet zijn advies voor Umicore en Nyrstar op Underperform. Koersdoel voor Umicore zakt naar 32 euro. 'De aanhoudende langetermijn investeringen zullen de winstmarges op korte termijn blijven beinvloeden. De investeringen zullen op termijn wel vruchten opleveren maar dat zit

al in de aandelenkoers vervat', klinkt het. 'Beleggers houden rekening met een herstel van de ROCE (return on capital employed) tot 18 procent. Dat is zelfs meer dan de 17,2% in het piekjaar 2011.' De analisten maken zich bovendien zorgen over de stijgende concurrentie van Japanse bedrijven in batterijmaterialen. 'Een koers/winst-verhouding van 17 is te hoog bij de huidige groeivooruitzichten.' Umicore voorspelde gisteren voor 2013 een winstdaling.

10.15 uur: Het verlies van Peugeot in Parijs loopt op tot 1,9 procent. De Franse autobouwer schrijft dus 4 miljard af. Dat is het dubbele van de 2 miljard die beleggers het bedrijf nog waard achten. Eindelijk hebben de wereldvreemde PSA-boekhouders in het Parijse 16ème door wat elke belegger al lang wist: de collectie onderbenutte en te dure Franse fabrieken is minder waard dan ze in de boeken staan. PSA noteert tegen 0,14 keer de boekwaarde … Met andere woorden: aandeelhouders gaan er vanuit dat de Fransen massaal geld zullen vernietigen door hun boite niet meteen te sluiten.

PSA hoopt nu zijn metaal meer in de ‘opkomende markten’ te slijten. De voortekenen zijn niet goed: zelfs ene Ahmadinejad deed in 2011 zijn 504 van de hand. Is het u ook al opgevallen dat er in het Iraans straatbeeld opvallend veel oude Peugeots rondrijden, inclusief die fantastische 404 met ‘vinnen’? Dat komt omdat de Iraanse autobouwer Iran Khodro vooral oude modellen van Renault en Peugeot bouwt.

9.47 uur: Als de voedingsprijzen de voorbije 40 jaar de huizenprijzen waren gevolgd, dan zou een kip vandaag 58 euro kosten. Dat berekende Shelter, een Britse liefdadigheidsinstelling die opkomt voor de daklozen en campagne voert tegen de slechte behuizing in Engeland en Schotland. De voorbije 40 jaar werd een huis in Groot-Brittanië ruim 40 keer duurder, van 6.000 tot 245.000 pond. Extrapoleer dat naar voeding en je betaalt vandaag omgerekend 58 euro voor een kip, meer dan 4 euro voor een brood en 11,5 euro voor een (grote) fles melk. Op basis van die prijzen zou een gezin wekelijks 520 euro uitgeven in de supermarkt.

'Zo'n hoge voedingsprijzen zouden nooit aanvaard worden. Maar de hoge prijsstijging voor de aankoop van een huis wordt wel normaal bevonden', zegt Shelter-hoofd Campbell Robb aan de BBC. 'Voor de volgende generatie wordt het nog moeilijker om een betaalbare woning te vinden.'

9.36 uur: Mobistar trekt voor de tweede dag op rij aan. Gisteren kwam er ruim 2 procent bij, vandaag 3,1 procent tot 19,85 euro. De mobiele operator knipte woensdag in haar dividend. In de aanloop naar het jaarrapport heeft het aandeel flink wat terrein verloren. 

9.30 uur: Degroof verlaagt zijn koersdoel voor Cofinimmo van 96 tot 93 euro. 'Met de dividendverlaging wordt de bevak voorzichtiger dan in het verleden', zegt analist Jean-Marie Caucheteux. Zijn advies blijft 'houden'.  

9.26 uur: ING verhoogt koersdoel voor Barco van 65 naar 72 euro na de publicatie van sterke jaarresultaten en een hoger dividend.

9.16 uur: Nog meer dividendverhogingen in de vastgoedsector. Intervest Offices en Warehouses en Intervest Retail trekken beide hun dividend op. In Brussel stijgt Intervest O & W 0,7 procent, Intervest Retail zakt 0,6 procent. 

9.11 uur: In Parijs zakt Peugeot 1 procent tot 5,81 euro. De autobouwer schrijft 4,1 mil­jard euro af op een aan­tal be­zit­tin­gen om de waar­de­ring daar­van aan te pas­sen aan de aan­hou­den­de ma­lai­se in de Eu­ro­pe­se au­to­sec­tor. De ver­ko­pen op het con­ti­nent dalen al zes jaar op rij. 'De Eu­ro­pe­se au­to­mo­biel­markt zal nog lange tijd de in­vloed van de cri­sis on­der­vin­den', zegt finan­ci­eel di­rec­teur Jean-Bap­tis­te de Cha­til­lon.

9.02 uur: Weinig reactie op de dividendverlaging bij Cofinimmo: -0,4 procent tot 89,55 euro. Wereldhave Belgium, dat zijn uitkering optrok, wint 1,6 procent. 

9.00 uur: Openingsbel. De Bel20 is 0,2 procent hoger gestart. De Europese aandelen winnen gemiddeld 0,3 procent. 

8.56 uur: De Chinese handelsbalans dan. Import en export stegen meer dan verwacht in januari, respectievelijk met 28.8 procent (23.5% verwacht) en 25 procent (17.5% verwacht).

Chinese uitvoer groeit met 25% (invoer ook), inflatie zakt tot 2%, kredietverlening stijgt fors. Chinese economie in goede doen, beurs ook!— KBC AM Strategieteam (@KBC_AM) February 8, 2013


8.50 uur: Barco
doet het weer, reageren de Rabo-analisten op het kwartaal- en jaarrapport van de technologiegroep. Ze prijzen het verhoogde dividend van 1,40 euro en de hogere nettokaspositie van 111 miljoen euro. 'De verwachte daling in digitale cinema zal (deels) wordt gecompenseerd door de uitbreiding van het productgamma', stellen de analisten. En ze verhogen hun koersdoel van 63 tot 75 euro. Het advies blijft 'kopen'. De collega's van ING trekken hun koersdoel op van 65 naar 72 euro. Ook daar luidt het advies 'kopen'. 

8.41 uur: Cofinimmo zet geen trend in de vastgoedsector met zijn dividendknip. Intervest Retail trekt zijn brutodividend 3,6 procent op tot 2,62 euro en bij Wereldhave Belgium gaat het brutodividend van 4 tot 4,25 euro. 

8.37 uur: De beurzen zullen licht hoger openden, de futures staan 0,3 procent hoger. 

8.28 uur: Kijk nou. Fitch verlaagt de rating van het de mediagroep McGraw-Hill, het moederhuis van concurrent Standard and Poor's (S&P). De aanleiding is de rechtszaak van de Amerikaanse overheden tegen de kredietbeoordelaar. De klacht gaat over de kre­diet­ra­tings die S&P plak­te op aan hy­po­the­ken gel­ink­te obli­ga­ties in de aan­loop naar de uit­braak van de fi­nan­ciële cri­sis in 2008. 

Fitch abaisse la note de...Standard and Poor's #inceptionm.lesechos.fr/finance-marche…— Samuel Laurent (@samuellaurent) February 8, 2013

 

8.23 uur: Nog even terugkomen op Cofinimmo. Het gaat om de eerste dividendknip sinds 2009. 

8.07 uur: De beurs van Tokio sloot vrijdag 1,8 procent lager onder druk van teleurstellende bedrijfsresultaten en een licht aantrekkende yen tegenover de euro. Over heel de week bedroeg het verlies 0,3 procent. 

De daling die de yen drie maanden geleden inzette, komt voorts nog niet tot uiting in de resultaten van exportreuzen als Sony en Suzuki. Of het positief effect werd overschat, zegt een analist. Elektronicafabrikant Sony kijkt na negen maanden nog altijd tegen een nettoverlies van 51 miljard yen of 485 miljoen euro aan. Ook in het derde kwartaal dook het nettoresultaat onder nul, terwijl de markt op een winst hoopte. Ook de omzet viel tegen. 'De goedkopere yen compenseerde de tegenvallende verkopen. Optimisme is nog niet op zijn plaats', gaf het bedrijf aan. Het aandeel kelderde 10 procent. 

7.47 uur: Eerste verrassing van de dag. Vastgoedbevak Cofinimmo stelt voor dit boekjaar een lager dividend in het vooruitzicht dan over 2012. De uitkering zakt van 6,50 naar 6 euro per aandeel. De daling is ingegeven door de aanhoudende malaise op de kantorenmarkt en het wegvallen van een verbrekingsvergoeding van Dexia voor het vertrek uit het Livingstone-gebouw, goed voor 0,30 euro per aandeel in 2012.

Weet u trouwens wat een zatte car­na­val­vier­der in het Aal­sters café 't Ajuin­tje, een Den­der­mond­se po­li­tie­agent, een Ne­der­lan­der die in de Naar­den­se privékli­niek Berg­man een nieu­we knie laat ste­ken, een ma­ke­laar van de ver­ze­ke­raar MAAF in een kan­toor­tje diep in de Fran­se 'pro­vin­cie' en een in­wo­ner van het Bui­zin­gen­se rust­huis Lucie Lam­bert ge­meen hebben? Ze drin­ken, wer­ken of ver­blij­ven in een ge­bouw dat ei­gen­dom is van Co­fi­nim­mo, met een por­te­feuil­le van 3,3 mil­jard euro de groot­ste vast­goed­be­vak van het land.

7.45 uur: Goedemorgen beste lezers. Het wordt een dag van handelsbalansen en vastgoedbedrijven op de beurzen. Donderdag eiste ECB-voorzitter Mario Draghi nog een hoofdrol op. Zijn boodschap haalde de euro onderuit, maar de aandelenmarkten wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten.

De verzwakking van de euro is goed nieuws voor de Europese exportbedrijven, die last begonnen te krijgen van de sterke euro. Dat zou al wel eens kunnen blijken uit de verschillende handelsbalansen die vrijdag publiek worden gemaakt. Er is de Chinese handelsbalans over de maand januari, al staan macro-economische cijfers uit China er onderhand voor bekend dat ze niet altijd een even waarheidsgetrouw beeld geven van de economie. Maar aangevuld met de Duitse en Amerikaanse handelsbalansen over de maand december kunnen economen zich toch al een beeld vormen van hoe de globale handel evolueert.

In Brussel is het al vastgoed wat de klok slaat. Alsof ze het onderling hebben afgesproken, publiceren zowel Cofinimmo, Intervest Offices & Warehouses, Intervest Retail en Wereldhave Belgium hun cijfers over het afgelopen boekjaar. Bij Ascencio gaat het om een tussentijdse verklaring over het eerste kwartaal van het boekjaar 2012/13.

In de rest van de wereld blijft het op bedrijfsvlak rustig, met cijfers van MAN en Moody's op de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect