Advertentie

Lone Star, de überaasgier met postbus in Elsene

John Grayken, voorzitter van Lone Star Funds (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Dat Lone Star de bad bank van Fortis overneemt is geen toeval. De Iers-Britse Texaan John Grayken koopt tegen een prikje crisiskarkassen waar de rest van de wereld van af wil. Een service waar zelfs de Bundesbank dankbaar voor is en die mede dankzij een postbus in Elsene behoorlijk lucratief is.

De miljardendeal met Royal Park Investments is 'vintage' John Grayken. De 57-jarige financier is de meester in probleemkredieten. Grayken analyseert probleemkredieten en -activa waar anderen geen tijd en energie in willen steken, koopt die vervolgens tegen een fikse korting op en verkoopt later doorgaans met een stevige meerwaarde.

Grayken, oorspronkelijk uit Boston, maakte in de jaren 80 naam als vastgoedspecialist bij Wall Street-huis Morgan Stanley. In de jaren negentig richtte hij samen met de Texaanse oliemiljardair Robert Bass Lone Star Funds op. Lone Star, verwijzend naar de 'Lone Star state' Texas, ontpopte zich vanuit Dallas tot misschien wel het meest geslepen 'aasgierfonds' ter wereld.

De eerste bonanza kwam er in de vroege jaren negentig, toen de Amerikaanse overheid zo snel mogelijk van de meuk van de spaarkassencrisis af wou en in Grayken & co een gretige koper vond. In 2003 kocht Lone Star voor een prikje de Korean Exchange Bank. Tot frustratie van de Koreaanse overheid, die vond dat de Texanen tegen een 'kunstmatig lage' prijs kochten.

De frustratie van Seoul was er niet minder op als Lone Star via een postbus in Elsene zo goed als belastingvrij uit KEB kon stappen. Grayken moest spitsroeden lopen in Seoul, maar dat belette niet dat het Koreaanse avontuur Grayken een stevige stuiver opleverde.

Maar dat is nog niks vergeleken met de schuldencrisis van de voorbije jaren. Lone Star sloeg al vroeg een grote slag. In volle bankencrisis kochten de Texanen in het najaar van 2008 de portefeuille rommelhypotheken van Merrill Lynch over. Het kwakkelende beurshuis verkocht niet alleen de portefeuille van 31 miljard voor 6,8 miljard dollar of 22 procent van de nominale waarde, maar schoot zelf ook nog eens drie kwart van de financiering voor.

De jongste maanden is Lone Star extreem actief. En koopt het gretig 'crisiskarkassen' over van banken die van de toezichthouders moeten afslanken. Zo nam Lone Star van Allied Irish Banks een portefeuille van 650 miljoen euro over tegen een korting van 60 procent. En naar verluidt onderhandelt Lone Star met Commerzbank voor een portefeuille van 4 miljard pond (4,75 miljard euro) Britse vastgoedkredieten.

Oost-Duitsland

Maar vooral de Duitse overheid is kind aan huis bij Lone Star. Zelfs de Bundesbank verkocht aan de Texanen gretig 2 miljard probleemkredieten die ze bijna 'en stoemelings' als onderpand had ontvangen, in ruil voor kredieten aan de ter ziele gegaan Duitse Lehman Brothers-poot.

En van de Duitse overheid kocht Lone Star eind 2012 voor 1,1 miljard euro een portefeuille Oost-Duitse industriële activa - 800 eigendommen, gaande van een Porsche-verdeler in Dresden tot een leegstaande fabriek in Chemnitz. Grayken is meteen één van de grootste landeigenaars in Oost-Duitsland.

Grayken zelf is nauwelijks in de officiële thuisbasis Dallas te zien. Hij is intussen Ier geworden en huist tussen het globetrotten door in zijn domein in Virginia Water. Die enclave in het groene Engelse graafschap Surrey - ten zuiden van Londen - is het rijkste stukje grond van Engeland.

De mediaschuwe miljardair heeft in Virginia Water onder meer Elton John, songschrijver Bernie Taupin en Formule 1-teambaas Eddie Jordan als buur. Zijn Lone Star-partner Ellis Short, het brein achter de Koreaanse deal en al even mediaschuw, is bij het Britse publiek vooral bekend als eigenaar van de voetbalclub Sunderland.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud