Michelin-manneke praat Bekaert hoger

Na de vliegende start van de week op maandag, namen de Europese beurzen dinsdag gas terug. De cijfers die Michelin vrijgaf over de bandenmarkt bevatten ook goed nieuws voor Bekaert.

De Bel20 begon aarzelend aan de handelsdag. Uiteindelijk sloot de sterindex van de Brusselse beurs 0,1 procent lager op 2.707 punten. Positieve indicaties over het herstel van de Europese economie leidden op maandag tot een uitgelaten stemming op de beurs, dinsdag toonden de markten meer voorbehoud.

Tot laat in de namiddag leek Brussel op lichte winst af te stevenen. De steun die de Republikeinse voorman John Boehner uitsprak voor de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama om militair in te grijpen in Syriƫ deed het sentiment alsnog keren.

Het nieuws van de dag in de marktenzalen was echter de overname van de mobiele tak van Nokia door Microsoft. Maandag was er ook al de monsterdeal van Verizon en Vodafone. De telecomsector was dus de 'talk of the town' en daar profiteerde ook Belgacom van. De Belgische telecomoperator won 0,7 procent tot 18,4 euro.

Bekaert kroonde zicht tot de sterkste stijger in de korf met de belangrijkste Brusselse aandelen. De staaltechnologiegroep won 1,6 procent tot 27,8 euro. Volgens ING-analist Filip De Pauw viel er goed nieuws te rapen voor Bekaert in de cijfers die Michelin maandag nabeurs vrijgaf.

De Franse bandenproducent meldde dat de markt wereldwijd aantrekt, zowel voor wagens als voor vrachtwagens. Vooral dat de banden van vrachtwagens meer vervangen worden, is goed nieuws voor Bekaert, want daar zit meer staal in verwerkt. Bekaert realiseert 34 procent van zijn omzet in de sector.

'Samen met de gunstige cijfers over het ondernemersvertrouwen van maandag en de stijgende staalprijzen opent dat perspectieven voor de tweede helft van het jaar van Bekaert', aldus De Pauw.

De verkoop van banden mag dan al in de lift zitten, de markt voor nieuwe wagens ligt in Belgiƫ nog steeds op apegapen. In augustus werden 4,6 procent minder nieuwe wagens ingeschreven dan een jaar eerder. Over de eerste acht maanden van het jaar registreerde Febiac, de federatie van de autosector, nog een beperkte stijging met 0,4 procent.

De prestaties van de merken die D'Ieteren verdeelt, zijn vrij zwakjes. Vooral Volkswagen (-13,5 procent) en Skoda (-18,9 procent) presteerden minder. Het marktaandeel van de verdeler van de merken uit de Volkswagengroep daalde vorige maand tot 20,5 procent ten opzichte van 21,8 een jaar geleden.

Bernard Hanssens, analist bij Bank Degroof, relativeerde de cijfers enigszins. Ten eerste zijn juli en augustus rustige maanden en dus niet echt relevant. Ten tweede verwacht het management van D'Ieteren dat de dealers hun stocks later dit jaar aanvullen in aanloop naar het tweejaarlijkse autosalon in Brussel. Hanssens houdt zijn advies op 'houden' en zijn koersdoel op 36 euro. D'Ieteren ging 1,0 procent hoger tot 35,4 euro.   

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud