Moody's spaart Spanje

ECB-voorzitter Mario Draghi (r.) stak Spaans premier Mariano Rajoy (l.) deze zomer een handje toe (foto: EPA)

Na vier maanden rijp beraad, gunt Moody's Spanje uitstel van executie. Het ratingbureau plakt dan toch geen rommelstatus op Spaanse staatspapier, met dank aan het zomers ingrijpen van ECB-voorzitter Mario Draghi.

De Spaanse premier Mariano Rajoy kan weer even ademhalen. Moody's besloot dinsdagavond laat Spaans schuldpapier niét in de categorie 'rommel' in te delen. Halfweg juni had het ratingbureau de kredietscore van Spanje verlaagd tot Baa3. Dat is niet alleen slechts één trapje boven de junkstatus, Moody's dreigde er ook nog eens mee na verder onderzoek extra in de kredietwaardigheid van het land te knippen.

De hoofdreden van dat dreigement was de verwachting dat Spanje in de zomer niet meer op de financiële markten zou kunnen aankloppen voor financiering, wat het land automatisch zou veroordelen tot Europese noodsteun. Na vier maanden onderzoek gunt Moody's Madrid nu echter respijt: de kredietscore blijft of Baa3, al blijven de vooruitzichten wel negatief.

Dat is een opsteker die kan tellen voor Rajoy. Mocht Moody's Spanje niet langer als kwaliteitspapier bestempelen, zou dat net als eerder bij Portugal mogelijk de voorbode geweest zijn van een finale beleggersexodus

Twee woorden

Dat het nu zover niet komt, is in twee woorden te verklaren: Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank nam deze zomer de lont uit de eurocrisis. Eerst beloofde hij eind juli in een opmerkelijke toespraak in Londen 'al het nodige' te zullen doen om de euro te redden. 'En geloof me, het zal genoeg zijn', voegde hij er nog aan toe.

Begin september hield Draghi woord: hij kondigde toen aan dat de Europese Centrale Bank desnoods onbeperkt obligaties van 'crisislanden' zal inkopen. Alleen moeten landen die ruggensteun van Frankfurt wensen, in ruil beleefd voor steun aankloppen bij het Europees noodfonds ESM en de voorwaarden in ruil voor die steun accepteren. De ESM en de ECB zullen dan gezamenlijk interveniëren, de ESM op de primaire markt bij emissie en de ECB op de secundaire markt.

Tot nog toe kwam de bazooka - 'outright monetary transactions' of OMT in het jargon - nog niet in actie, omdat Spanje vooralsnog niet om steun vroeg. Maar op de markten stijgt de speculatie hand over hand dat Spanje eerstdaags de stap zal zetten, ook al omdat Duitsland zijn harde verzet tegen een Spaanse 'voorzorgskredietlijn' lijkt te milderen.

En zelfs zonder effectief in actie te komen, heeft Mario Draghi louter door zijn bazooka op te poetsen de markten gekalmeerd: 'Het risico dat Spanje markttoegang verliest, is fors verminderd nu de Europese Centrale Bank bereid is onbeperkt Spaans overheidspapier in te kopen. We denken dat Spanje een kredietlijn bij het Europees noodfonds ESM zal aanvragen', klinkt het bij Moody's.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud