Nasdaq drie uur lang met de billen bloot

De intradaygrafiek van de Nasdaq Composite. (foto: Bloomberg)

De technologiebeurs Nasdaq beleefde donderdag een nachtmerrie. De handel lag drie uur stil door een computerprobleem. Een nooit geziene panne in beurzenland.

Nasdaq legde de handel rond 18.20 uur (Belgische tijd) stil. Pas drie uur later - een halfuur voor de slotbel - konden de handelaars weer handelen in de meer dan 3.000 bedrijven die op de technologiebeurs noteren. Nasdaq is de op een na grootste beurs van de VS, na de New York Stock Exchange (NYSE).

Het was de Securities Information Processor, de feed die de duizenden aandelenkoersen verspreidt, die met een technisch probleem kampte. De panne zorgde er voor dat de Nasdaq Composite, een veelgevolgde index, voor het eerst sinds in zijn geschiedenis stil kwam te liggen. Op een winst van 0,9 procent op 3.631 punten. Klanten konden hun (niet-uitgevoerde) orders tijdens de panne annuleren.

Ook andere beurzen, waaronder de NYSE, bevroren de handel in de Nasdaq-waarden. Daardoor was er drie uur lang amper handel in aandelen als Microsoft, Google en Facebook. Een flinke streep door de rekening van de beurshuizen, die omzet genereren door de handel in aandelen.

'Op een donderdagnamiddag in augustus zijn de volumes gelukkig al best laag, maar wat als dit gebeurt op een stressvolle handelsdag?', zegt Jason Fink, hoofd van de trading desk bij KBC Securities in New York, gisteren in een reactie. 'Dit is een markt van 5.000 miljard dollar. De gevolgen kunnen rampzalig zijn. We moeten er blijkbaar van uitgaan dat computerproblemen stilaan de norm worden.' Twee dagen geleden vuurden dolgedraaide computers van Goldman Sachs een flinke lading verkeerde orders af op de optiemarkt.

Het is niet de eerste keer dat Nasdaq een belabberd figuur slaat. Vorig jaar in mei gebeurde dat bij de beursgang van Facebook, hét beursevent van het jaar. Het eerste halfuur van Facebooks eerste beursdag ging toen de mist in door een computerprobleem. Dat zadelde de beurshuizen op Wall Street op met ongeveer 500 miljoen dollar aan trading verliezen. De technologiebeurs kroop daarna uitgebreid door het stof en excuseerde zich publiekelijk.

De panne had geen impact op de beurstrend. Bij de herneming breidden de belangrijkste indexen hun winsten nog wat uit. De Nasdaq eindigde 1,1 procent hoger, voor de panne bedroeg de winst 0,9 procent. Nasdaq OMX, de uitbater van de beurs, dook 3,4 procent lager. De Dow Jones won 0,4 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud