PREVIEW Hoe diep zakt de Nyrstar-mijnbouwtak?

De lat voor de halfjaarcijfers van Nyrstar - donderdag - ligt laag. De voorbije weken hakten analisten in de prognoses.

Donderdag voorbeurs komt de zinkspecialist Nyrstar met de resultaten over het eerste halfjaar. Zeggen dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, is de waarheid serieus geweld aandoen.

Na ING hakten recent ook KBC Securities en Bank Degroof in de prognoses voor de zinkspecialist. KBC verlaagde bijvoorbeeld de prognose voor de operationele kasstroom (ebitda) in 2013 en 2014 met respectievelijk 26 en 30 (!) procent.

Over de eerste jaarhelft van 2013 zou de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen - de ebitda, de belangrijkste graadmeter voor de rendabiliteit - op 74,9 miljoen euro uitkomen, een forse sequentiële daling van 31 procent en 33 procent onder de 111 miljoen een jaar eerder. Bank Degroof rekent op 81 miljoen euro, ING op 75 miljoen.

En vooral: terwijl de zinksmelters hun winstbijdrage redelijk op peil zouden kunnen houden, hebben de mijnbouwactiviteiten zwaar te lijden onder de fors lagere prijzen voor 'nevenmetalen' goud, zilver en koper. De impact van de lagere zinkprijs zou iets beperkter zijn, aangezien Nyrstar zich in het eerste kwartaal gedeeltelijk indekte voor verdere prijsdalingen met termijnverkopen.

En dus zou de mijnbouwafdeling de ebitda volgens de drie beurshuizen sequentieel met ruim een derde tot zelfs de helft zien afnemen, tot 37 à 47 miljoen euro. Daarmee zou de winstbijdrage weer onder de 55 miljoen van de smelters liggen. En dat is pijnlijk, aangezien Nyrstar de voorbije jaren flink geld uittrok voor de overnames van mijnbouwgroepen Breakwater Resources en Farallon Mining. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud