Parijs onttroont Rome als grootste schuldenslokop

De Spaanse premier Mariano Rajoy.

Volgend jaar kondigt zich aan als een Herculiaanse uitdaging voor de Spaanse schatkist, die dan 109 miljard euro moet zien te financieren. Ook Italië weet beleggers tegen dan beter te overtuigen van de kwaliteit van zijn langlopend staatspapier. Toch is het Frankrijk dat in 2013 het meeste schuldpapier uitgeeft.

De eurolanden geven volgend jaar in totaal voor 796 miljard euro aan langlopend schuldpapier uit, wat 34 miljard euro minder is dan dit jaar. Dat blijkt uit een studie van ING.

De netto-schuldtoename - dus zonder rekening te houden met de herfinanciering van vervallende schulden - bedraagt 177 miljard euro, tegenover 222 miljard in 2012.

Van de eurolanden die in de nesten zitten, moet Spanje volgend jaar de moeilijkste horde nemen. Het land moet liefst 109 miljard weten te financieren, een volle 23 miljard meer dan wat het dit jaar moest zien rond te krijgen.

Waar Spaans premier Mariano Rajoy het gerust benauwd mag krijgen van die cijfers, zal zijn Italiaanse ambtsgenoot Mario Monti heel voorzichtig een beetje opgelucht ademhalen. Zijn land moet volgend jaar ‘maar’ 174 miljard zien te herfinancieren, tegenover 208 miljard in 2012. Dat Italië het dit jaar niet gemakkelijk heeft, blijkt duidelijk uit de hoeveelheid uitgegeven schatkistpapier. Rome kreeg beleggers vaak niet warm genoeg om langlopende schuld te kopen aan een betaalbaar tarief. Daarom gaf de schatkist al 27 miljard euro meer kortlopend schuldpapier uit dan vorig jaar.

In absolute getallen lijkt Frankrijk in 2013 de grote slokop te worden op de obligatiemarkt. Met 197 miljard euro neemt Parijs immers een kwart van het uit te geven schuldpapier in de eurozone voor zijn rekening.

De reden voor de terugvallende schulemissie is niet ver te zoeken. Alle eurolanden proberen te bezuinigen en hun begrotingen terug op orde te krijgen na enkele moeilijke jaren. De eurozone als geheel stevent volgend jaar af op een begrotingstekort van 2,75 procent, vergeleken met 3,3 procent dit jaar. Mede door de tegenvallende economische groei stijgt de schuldgraad van de eurozone daardoor vermoedelijk van 92 naar 94 procent.

Prefinancieren

Samen met Duitsland zou België wel het enige land zijn dat dan zijn schuldgraad ziet dalen (met 1 procentpunt).

Ons land moet volgend jaar ongeveer evenveel schuld gefinancierd krijgen als dit jaar. De schatkist is evenwel al ruim op tijd aan die oefening begonnen. Eerder deze week heeft ze de laatste euro’s ingezameld die ze in 2012 nodig heeft. Maar daar houdt het niet op. De schatkist maakt dankbaar gebruik van de lage rente om meer te lenen en nu al obligaties in te kopen die pas in 2013 vervallen. Ze plant om zo voor het jaareinde al 6,75 miljard geprefinancierd te hebben.

Investeerders blijken gretige kopers van Belgisch staatspapier dat een duidelijk hoger rendement biedt dan gelijkaardig Duits en Frans papier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n