RHJ vervelt eindelijk tot Kleinwort Benson

©BHF-Bank

Na een lijdensweg van drie jaar vervelt RHJ eindelijk tot privaatbankier Kleinwort Benson. Kleinwort Benson fuseert tegelijk met de nutteloos geworden moederholding RHJ, die van naam verandert. Dat gebeurt tegenover 5,56 euro per aandeel, een forse premie op de beurskoers.

In het eerste halfjaar boekt RHJ International 108,7 miljoen euro winst tegenover een verlies van 52,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat resultaat is vooral te danken aan de overname van BHF.

Na een lijdensweg van bijna drie jaar kreeg RHJ eind februari dan toch groen licht van de lokale financiële waakhond BaFin om de Duitse privaatbank over te nemen. De overname vormt het sluitstuk van de transformatie van RHJ van een industriële holding naar een financiële speler. Met Kleinwort Benson was RHJ al actief als privaat bankier op de Britse markt.

Bij de overname betaalde RHJ 131,6 miljoen euro minder dan de boekwaarde van BHF. De Brusselse holding neemt dat bedrag volgens de boekhoudkundige regels als een eenmalige meerwaarde op in de boeken. Dat dopeert het resultaat over het eerste halfjaar dus stevig.

De uiteindelijke overnameprijs bedroeg 347 miljoen euro, zo meldt het halfjaarverslag. Aanvankelijk was een bedrag 340 miljoen euro gemeld. De toename heeft te maken met een herziening van de boeken bij de BHF. De helft van die 7 miljoen euro wordt op tafel gelegd door de mede-financiers van de deal door de uitgifte van nieuwe aandelen van Kleiwort Benson. De groep geldschieters krijgt daardoor 35,13 procent van het kapitaal in handen van de Britse dochter, voorheen was dat 34,22 procent.

RHJ heeft nu een akkoord gesloten met die financiers - onder meer het Chinese Fosun Group en vehikels rond voormalig bestuurder Timothy Collins - om hun belang in Kleinwort Benson om te ruilen in aandelen van de holding. De facto fuseert Kleinwort zo met de overbodig geworden moederholding RHJ, dat prompt zijn naam zal veranderen in Kleinwort Benson-BHF Holding

Het aantal uitstaande aandelen RHJ neemt daardoor toe van 91 naar 132 miljoen. De nieuwe aandelen worden uitgegeven aan 5,56 euro, een korting van 9,8 procent ten opzichte van de boekwaarde maar een forse premie van ruim de helft op de jongste beurskoers (3,81 euro).

Als de operatie afgelopen is eind september krijgen de co-financiers van de BHF-deal in totaal 31,2 procent van RHJ in handen, dat in ruil volledige eigenaar zal zijn van Kleinwort Benson. Bedoeling is om de Britse groep volledig te schrappen uit de holdingstructuur, wat de kosten 10 miljoen euro per jaar moet drukken. Tegen eind dat jaar moet de naam RHJ International plaatsruimen voor Kleinwort Benson-BHF Holdings.

Het vermogen onder beheer bij Kleinwort Benson steeg 9 procent naar 53,9 miljard euro. Operationeel maakte de Britse dochter een winst van 1,8 miljoen euro ten opzichte van een verlies van 7,3 miljoen euro in de eerste zes maanden vorig jaar. Bij BHF nam het beheerd vermogen met 1 miljard euro toe in vergelijking met eind vorig jaar, tot 39,5 miljard euro.

RHJ meldt nog dat de holdingkosten, uitgezuiverd van de transformatie- en herstructureringskosten, 28 procent gedaald zijn tot 9,9 miljoen euro. Uit het jongste jaarverslag bleek al dat topman Leonhard Fischer stevig moest inleveren en dat de raad van bestuur teruggebracht is van acht naar vijf zitjes.


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud