Advertentie

Resilux triomfeert, Roularta beeft

Op de brede markt boekt Resilux forse winst, terwijl Roularta een tik krijgt.

De Bel20 eindigde 0,1 procent lager op 2.875 punten. Ackermans & van Haaren (-3%) was de grootste daler in de index.  

 De handel in het aandeel Ablynx (-2,6% tot 7,26 euro) werd in de namiddag stilgelegd omdat Sofinnova Partners, een van de investeerders die bij de start van Ablynx betrokken waren, zijn laatste aandelenpakket - goed voor 6 procent van het aandelenkapitaal - verkoopt via een private plaatsing. 

 Eind oktober kondigde Gimv, dat eveneens aan de wige van Ablynx stond, al aandat het uit het biotechbedrijf gestapt was. Sofinnova was zijn belang de voorbije maanden al stelselmatig aan het afbouwen. Maandag  ging ook diens restbelang de deur uit.

 'We schrikken er niet van', reageert Wim Ottevaere, financieel directeur van Ablynx. 'Sofinnova zit al meer dan 10 jaar in het kapitaal. Dergelijke fondsen hebben een strategie van investeren, recycleren en herinvesteren in jonge bedrijven. Het is een logische stap in de evolutie van een biotechbedrijf dat een durfkapitalist plaats maakt voor institutionele investeerders. Hun uur was gekomen. En ze hebben een mooie return geboekt', aldus Ottevaere zonder in detail te treden.

Sinds de beursgang in 2007 is de waarde van hun belang evenwel niet veel gestegen. Ablynx trok naar de beurs aan 7 euro per aandeel. Maandag noteerde het op 7,26 euro. Dat is zelfs  minder dan de dag voor de aankondiging van de monsterdeal met AbbVie in september. Ablynx kreeg toen meteen 175 miljoen euro op de bankrekening gestort voor de verdere ontwikkeling van een reumamedicijn.

 'Ik heb het voorbije weekend op Finance Avenue meermaals de vraag gekregen hoe het komt dat het aandeel ook na die aankondiging niet echt van de grond gekomen is', aldus Ottevaere. 'Ik denk dat dat veel te maken had met  Sofinnova dat mondjesmaat aandelen verkocht op de beurs. Maar die druk zal nu wegvallen.' Of zoals een analist het zegt: ‘De perceptie dat nog partijen zullen verkopen, is verdwenen. Dat zal investeerders aantrekken.’ 

Bovendien stijgt de free float (het aantal vrij verhandelbare aandelen) na de uitstap van Sofinnova tot bijna 80 procent. 'Dat is gezond. En het is nodig om Amerikaanse investeerders aan te trekken.' De grootste aandeelhouders zijn nu het Britse durfkapitaalfonds Abingworth (10%), het farmabedrijf Boehringer (4,4%) en het Amerikaanse fonds Biotech Vlaue Fund (3,4%).

Roularta kreeg een tik van 5,3 procent. De mediagroep legde een wisselvallig kwartaalrapport voor. Het slechte nieuws was vooral dat Roularta 8 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan drukkerij Kempenland wegens het stopzetten van een contract.

Resilux (+6,4% tot 83 euro) incasseerde dan weer de bonus van de sterke derdekwartaalresultaten die afgelopen vrijdag nabeurs publiceerde. 

Ook IBA beleefde een mooie beursdag. Het aandeel koerste 1,2 procent hoger tot 7,55 euro. Analisten reageren tevreden op de definitieve afronding van de verkoop van Cisbio BioAssays. Cisbio wordt gewaardeerd op 25 miljoen euro. Daarvan steekt IBA meteen 16,3 miljoen euro op zak. Jan De Kerpel van KBC Securities trekt zijn koersdoel meteen op van 8 tot 8,50 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud