Advertentie
Advertentie

Russische bedrijven op Europese koopjesjacht

Rosneft-CEO Igor Sechin (r.), hier in vergadering met Russisch president Poetin, wordt grootaandeelhouder van het Italiaanse Pirelli (foto: AFP) ©AFP

Net op een ogenblik dat de diplomatieke relaties tussen Moskou en Brussel onder nul zitten, onderstrepen twee grote deals de innige relaties tussen het Europese en het Russische bedrijfsleven.

Het contrast is frappant. Terwijl de diplomatieke relaties tussen de Europese Unie en Rusland door de Russische annexatie van de Krim onder nul zitten, onderstreept het bedijfsleven hoe innig de economische banden van Rusland met vooral het Duitse en Italiaanse bedrijfsleven zijn.

Zo koopt de Russische miljardair Mikhail Fridman voor 5,1 miljard euro de olie- en gasdochter Dea van RWE. Die Duitse nutsgigant beleeft door de forse prijsdalingen in de Europese elektriciteitssector en de Duitse Energiewende de zwaarste crisis uit zijn 116-jarig bestaan en heeft geld nodig om de balans op te kuisen. En daarom moet de rendabele dochter Dea, dat RWE zelf in 1989 van Texaco kocht, de deur uit. Dea heeft licenties om naar olie te speuren in onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Libië en Egypte. 

De Russische oligarch bood via zijn Luxemburgse holding een stuk meer voor de RWE-dochter dan het Duitse BASF, dat Dea graag aan zijn eigen energiepoot Wintershall had toegevoegd. Beleggers belonen RWE voor de stevige verkoopprijs en sturen het aandeel 1,3 procent hoger naar 28,84 euro. 

RWE laat weten vanuit Berlijn geen bezwaren gehoord te hebben. 'We hebben de regering, zoals gewoonlijk is bij transacties van deze omvang, geïnformeerd en van haar geen enkel bezwaar gehoord', zegt een woordvoerster aan persbureau AFP. 'Dit is een bedrijfsbeslissing', klinkt het sec bij de woordvoerder van Duits kanselier Angela Merkel. 

De hele Duitse energiesector is innig verweven met het Russisch bedrijfsleven. De grootste Duitse energiegroep, E.ON, waarschuwde bij monde van CEO Johannes Teyssen afgelopen weekend in het blad Der Spiegel voor een 'onverantwoordelijke' verslechtering van de handelsrelaties tussen Rusland en Duitsland. 

Pirelli

Ook de innige banden tussen het Italiaanse en het Russische bedrijfsleven werden maandag nog eens onderstreept. De Russische staatsoliereus Rosneft duikt op als grootaandeelhouder van de Italiaanse bandenreus Pirelli, die onlangs nog een langetermijndeal sloot met het Belgische Bekaert. 

Dat gebeurt op typisch Italiaanse wijze via een complexe deal. Rosneft neemt van enkele private-equityspelers - waaronder Goldman Sachs - de helft van een controlevehikel boven Pirelli over. Rosneft wordt zo voor ongeveer 750 miljoen euro de grootste aandeelhouder van de Italianen, met 13 procent. 

Rosneft betaalt zo'n 12 euro per aandeel. En dat is een stuk minder dan waario beleggers hoopten. De speculatieve koorts vierde de jongste tijd immers hoogtij in Milaan, met het oog op de diepe zakken van Rosneft en de hoop op een beursexit van Pirelli. Bijgevolg zakt het aandeel vandaag 2,6 procent naar 11,57 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud