Advertentie
Advertentie

S&P haalt België van strafbank

(foto: Belga) ©BELGA

Standard & Poor's krikt de vooruitzichten voor het Belgische schuldpapier op van 'negatief' naar 'stabiel'. Daarmee mag België bij het ratingbureau voor het eerst in ruim twee jaar van het strafbankje.

Een stabiele outlook wil zeggen dat S&P de kans op een knip op 'minder dan 1 op 3' inschat. België sleepte de negatieve outlook mee sinds 25 november 2011, toen S&P de Belgische kredietscore temidden de piek van de eurocrisis van AA+ naar AA verlaagde. Die kredietscore blijft overigens intact. 

In november 2011 dreigde België even één van de Europese 'crisislanden' te worden, met een langetermijnrente die op net geen 6 procent piekte (zie onder). Een belangrijke factor is voor S&P de kleinere dreiging dat de banksector de overheid nog met een forse factuur opzadelt. Dit met dank aan het collectieve dieet van de banken: 'De balansen van de Belgische banken zijn nog 2,8 keer groter dan de Belgische economie, tegenover 4,7 keer in 2007'.

In de mededeling verwijst S&P naar de 'weerstand die de Belgische economie sinds de economische en financiële crisis van 2008 biedt'. De analisten rekenen op een gemiddelde groei van 1,2 procent de komende vier jaar, al kan dat cijfer lager uitvallen mocht het herstel bij belangrijke handelspartners als Nederland en Frankrijk zwakker dan verhoopt uitvallen.

Meteen wijst ook S&P op de Achilleshiel van de economie: 'De kwetsbaarheid van de economie voor externe schokken wordt nog versterkt door het geleidelijke verlies aan concurrentiekracht. Dat blijkt uit factoren zoals het opduiken van een handelstekort sinds 2008 en een verlies aan marktaandeel op de exportmarkt.' S&P vreest dat het concurrentiepact dat de overheid vorig jaar sloot, zonder bijkomende maatregelen 'de competitiviteit niet betekenisvol zal verbeteren'.

Waar de regering wél een pluim krijgt, is voor de zesde staatshervorming die volgens S&P tot een 'effectiever bestuur' moet leiden. Ook de begroting scoort beter dan de meeste eurolanden, al koppelt S&P ook hier een waarschuwing voor de regering die na de verkiezingen van 25 mei aan de macht komt: 'We beschouwen de regeringsdoelstelling om tegen 2016 een begrotingssurplus te realiseren, als moeilijk haalbaar'.

Het ratingbureau stipt ook de pensioenhervorming aan, die op middellange termijn de begrotingsvooruitzichten verbeteren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud