Spaanse koorts treft ook Euronext Brussel

De Bel20 ging vrijdag mee kopje onder door de zorgen over de eurozone. De Eurogroep mocht dan wel de steun voor de Spaanse banken goedgekeurd hebben, maar Spanje is nog verre van gered. De Spaanse rente wipte weer over de 7 procent, en de euro verkent nieuwe dieptes. Op de brede markt ging Barco wel hoger na een sterk halfjaarrapport.

De Bel20 eindigde 1,89 procent lager op 2.249,84 punten. Ook elders in Europa liepen de beursverliezen in de loop van de dag flink op. Het wordt duidelijk dat de problemen in de eurozone verre van achter de rug zijn. De Spaanse banken hebben nu wel een levenslijn gekregen, maar Spanje zelf zit nog steeds in vieze papieren.

Dat woog op de financiële waarden. Verzekeraar Ageas moest 2,6 procent lager tot 1,61 euro en bank-verzekeraar KBC gaf 5,2 procent prijs tot 15,94euro.

Ook zwaargewicht AB InBev gaf duidelijk terrein prijs. Het aandeel verloor 1,5 procent tot 63,90 euro en lijkt zijn momentum wat te zijn verloren nu de koers dicht tegen de kaap van 65 euro aanleunt. Op 31 juli publiceert 's werelds grootste brouwer zijn tweedekwartaalresultaten. Over het algemeen verwachten de analisten dat topman Carlos Brito de prognoses zal kunnen waarmaken. Maar de kans op positieve verrassingen is eerder klein.

Intussen zit de concurrentie ook niet stil. Heineken lanceert een bod op de aandelen in Asia Pacific Breweries, vooral bekend van het populaire merk Tiger. Heineken heeft al 41,9% van APB. De Nederlandse brouwer probeert daarmee meer greep te krijgen op zijn activiteiten in Azië, dat te boek staat als een belangrijke groeimarkt in de biersector. Ook Brito zet fors in op Azië, en dan vooral China. Maar het mag duidelijk zijn dat hij daar geen vrij speelveld zal krijgen. Heineken zelf ging in Amsterdam overigens een halve procent omhoog.

Barco

Het meeste spektakel viel echter te rapen op de brede markt. Daar koerste Barco 3,63 procent hoger tot 47,16 euro. De winsten lagen eerder op de dag nog een stuk hoger, maar het algemene pessimisme op de beursvloeren eiste ook hier zijn tol. Vooral met dank aan de afdeling gezondheidszorg verpulverde de Kortrijkse technologiegroep de verwachtingen van de analisten. Die hadden de lat wel niet al te hoog meer gelegd na een tegenvallend eerste kwartaal. Zo groeide de omzet met 8,3 procent, terwijl de markt op slechts 2,7 procent had gemikt.

'De zwakke eerstekwartaalupdate had wat onzekerheid gecreëerd maar het halfjaarrapport neemt alle zorgen weg die men zou kunnen hebben over de verkoops- en marge-evoluties voor dit jaar', juichen KBC Securities-analisten Nico Melsens en Guy Sips. Ze verhogen prompt hun advies van 'opbouwen' naar 'kopen' met een ongewijzigd koersdoel van 56 euro.

Ook tevreden geluiden bij Degroof-analist Siddy Jobe. Die spreekt van 'opvallend goede resultaten'. Hij is ook opgetogen dat topman Eric Van Zele, 'de ingenieur van Barco's succesvolle ommekeer', nu laat weten dat hij zijn mandaat als ceo zal uitdoen tot mei 2014. Eerder was aangekondigd dat Van Zele vroeger zou afzwaaien. Jobe blijft wel bij zijn 'opbouwen'-advies en koersdoel van 56 euro.

CMB

Minder goed verging het de drogebulkrederij CMB. Die liet 1,7 procent liggen op 17,32 euro na de voorlopige halfjaarcijfers van donderdagavond. Die resultaten waren nog ruwweg in lijn met het eerste kwartaal, maar KBC Securities-analist Wouter Vanderhaeghen maakt zich zorgen over de impact van de lage drogebulktarieven op dochter Bocimar.

'De marktomstandigheden blijven extreem bedrukt, en dat begint door te sijpelen via de toenemende blootstelling aan de spotmarkt', zegt Vanderhaeghen, die een 'houden'-advies en een koersdoel van 16 euro hanteert. CMB kon die zwakke spotmarkt, waar de tarieven zelfs de kosten niet meer dekken als gevolg van de overcapaciteit, tot dusver grotendeels vermijden dankzij termijncontracten, maar die beginnen af te lopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud