Sterke Chinese dienstensector zet Azië hoger

Traders op de beurs van Hong Kong - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Aziatische beurzen stevenen af op hun beste dag in twee weken. De Chinese dienstensector draait op volle toeren, bleek donderdag uit een officieel cijfer. De vrees voor een harde landing van de tweede economie ter wereld neemt daarmee verder af.

De index van de aankoopdirecteurs voor de Chinese dienstensector steeg in september tot 55,4 van 53,9 in augustus, maakten het Nationaal Bureau voor Statistiek en de (Chinese) Federatie voor Logistiek en Inkoop bekend. Daarmee staat de index op zijn hoogste peil in zes maanden. Een cijfer boven 50 wijst op groei.

Dat in de Verenigde Staten de ‘shutdown’ voortduurt en een poging van president Obama om de impasse te doorbreken is mislukt, daar trokken beleggers in Azië zich niet veel van aan. Maar als de overheidsdiensten langere tijd blijven stilliggen, kan dat veranderen. Economen schatten dat een week ‘shutdown’ neerkomt op een verlies van 0,1 procentpunt economische groei in de VS.

De beurzen van Shanghai en Shenzhen konden niet reageren op het goede Chinese cijfer omdat ze een week lang stilliggen ter gelegenheid van de nationale feestdag. De beurs van Hongkong reageerde wel positief en steeg zowat een procent.

Tokio kende een aarzelende sessie en eindigde nipt lager. De Nikkei en de Topix verloren allebei 0,1 procent. De yen verzwakte lichtjes, wat in principe goed is voor bedrijven die veel exporteren, maar beleggers waren niet op hun gemak door de toestand in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud