Stoelendans Best Buy mist effect

Een Best Buy-winkel in New York. (foto: Bloomberg)

Wall Street breide dinsdag een vervolg aan zijn verliesreeks. Voor de vijfde dag op rij kleurden de beurzen rood. Het gerommel in de Europese periferie joeg ook beleggers over de plas de daver op het lijf. Best Buy verloor terrein ondanks een wissel aan de top.

De Dow Jones zakte 1,7 procent tot 12.716,24 punten. Ook de andere beurzen moesten eraan geloven. Nasdaq leverde 1,8 procent in, de brede S&P500 1,7 procent.

Voor het meest opmerkelijke nieuws tekende Best Buy (-5,9 procent tot 21,32 dollar). De elektronicaketen kreeg rammel na het bericht dat Brian Dunn, een veteraan van vele oorlogen, opstapt als gedelegeerd bestuurder bij de retailketen. Erg veel vertrouwen in de nieuwe interim-stuurman - Mike Mikan - om het bedrijf in rustiger vaarwater te loodsen, is er voorlopig niet.

Best Buy is al een tijdje op zoek naar zichzelf. De keten - zeg maar de Vanden Borre van de VS - kreeg twee weken geleden een dreun na tegenvallende omzetcijfers. Die waren een wake-up call voor de problemen bij Best Buy. De winkel krijgt ervan langs door de veel goedkopere onlinewinkels, zoals Amazon  (-2,6 procent tot 186,98  dollar). Gemiddeld is de webwinkel 17 procent goedkoper dan fysieke winkels voor elektronica. 

Best Buy hoopte de webwinkels te counteren door tijdens de eindejaarsperiode fikse kortingen te afficheren. Maar die strategie keerde als een boemerang terug in het gezicht van het management.

Topman Brian Dunn gooide het daarop over een andere boeg en kondigde een grondige herstructurering aan. Een 50-tal grote winkels sluit de deuren en meer dan 400 banen zullen verdwijnen. In de plaats daarvan komen 100 kleinere winkels met beter opgeleid personeel dat klanten moet adviseren en helpen.

Maandag bleek dat Brian Dunn de strategische ommezwaai niet zelf zal leiden. Volgens Best Buy is het tijd voor een nieuwe wind, al gaan Dunn en Best Buy in onderling overleg uiteen. 'Er was een onderling akkoord dat het tijd was voor een nieuw leiderschap om de uitdagingen van het bedrijf aan te gaan', zei de keten in een verklaring. Ze benadrukte ook dat er ‘geen meningsverschillen’ waren.

Dunn was 28 jaar aan de slag bij Best Buy. Mike Mikan, die sinds 2008 directeur is bij de retailgroep, wordt interim-CEO. Richard Schulze, de oprichter van Best Buy, blijft voorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud