Supervalu keldert op Wall Street

Een activistische aandeelhouder koopt zich in in Procter & Gamble terwijl beleggers in het retailaandeel Supervalu geen waarde meer zijn. De Dow Jones zakte 0,3 procent.

Procter & Gamble, gekend van onder andere Duracell,Gilette en Mr Proper, veerde 3,8 procent op na berichten dat het hedge fund van William 'Bill' Ackman een belang heeft genomen in de producent van consumentengoederen. Ackman werd in België bekend door zijn miljardengok op de val van FSA, de Amerikaanse Dexia-dochter. Hij won daar veel geld mee.Op Wall Street staat hij dan ook bekend als een van de 'golden boys' van Wall Street.

Hij maakte naam en faam als activistisch aandeelhouder die zijn stempel weet te drukken op de bedrijven waarin hij belegt. Ackman dwongen eerder al consumentenholding Fortune Brands om verschillende activiteiten af te stoten, terwijl hij retailgroep Target zo ver kreeg om hun vastgoedactiviteiten te verkopen.

P&G weet dus waaraan het zich mag verwachten. Het bedrijf hinkt al enige tijd achterop op zijn concurrenten. Enkele weken geleden moest P&G de markt nog teleurstellen met een winstwaarschuwing. Het bedrijf wees naar de hogere grondstoffenprijzen, maar de rechtstreekse concurrenten lijken daar beter mee om te kunnen springen. Bij P&G is er in ieder geval genoeg af te splitsen of te verkopen. 'Het zou een goede idee kunnen zijn om wat aandeelhouderswaarde te creëren', klinkt het bij waarnemers.

De opmerkelijkste aandeel was zonder twijfel Supervalu. Het bedrijf deed zijn naam allesbehalve eer aan en kreeg een tik van 49  procent. De Amerikaanse retailerzit in slechte papieren, en overweegt een gedeeltelijke of volledige verkoop van het bedrijf. Het management schrapt zijn kwartaaldividend en slikt zijn prognoses voor de komende jaren in.

Met 4.400 winkels in de VS en zowat 130.000 werknemers is Supervalu bepaald geen kleine speler. Maar de groep slaagt er maar niet in om te weerstaan aan de concurrentie van onder meer Wal-Mart en Costco. Zelfs de discounter Save-A-Lot, de laatste sterkhouder binnen Supervalu, begint van zijn pluimen te laten. In een nieuwe poging om de activiteiten te herlanceren, kondigt topman Craig Herkert nu een nieuw besparingsplan van 250 miljoen dollar aan, en gaat het verder snoeien in zijn prijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud