UCB-beleggers nemen Cimzia-voorschot

Op Euronext Brussel is de Bel20 in lijn met de overige Europese indexen met een winst van een kleine procent aan de dag begonnen. Biofarmabedrijf UCB zet zich gezwind aan kop, na een positief advies voor de verdere uitrol van stermiddel Cimzia in de VS.

De Bel20 wint na een uur handel 0,7 procent tot 2.647,57 punten. Daarmee presteert de Brusselse sterindex in lijn met de rest van Europa. De vrij rustige handel verloopt over het algemeen zonder uitschieters. Het grootste verlies is voor vastgoedbevak Befimmo, die 1 procent verliest tot 51,40 euro.

UCB is de uitzondering die de regel bevestigt. Het aandeel koerst 2,5 procent hoger tot 43,23 euro. De Belgische farmagroep meldde woensdagochtend een succesje met een geurtje aan. In de VS ging een adviescomité van de Food and Drug Administration (FDA) akkoord met het gebruik van Cimzia voor de behandeling van actieve axiale spondyloarthritis (axSpA) en van ankylose spondylitis, zeg maar artrose aan de ruggewervel.

Alleen: er stemden zeven leden voor en zes tegen, één onthield zich. Dat is niet meteen een enthousiaste ja-stem. Het advies is niet bindend voor de FDA. Noch in Europa noch in de VS is Cimzia momenteel toegelaten voor de behandeling van axSpA. UCB-topman Roch Doliveux heeft nood aan zoveel mogelijk toepassingen voor Cimzia, een van de drie stermiddelen van UCB naast Neupro en Vimpat. Hoe meer aandoeningen met het middel mogen behandeld worden, hoe sneller Cimzia aan de verwachte piekverkopen van 1,5 miljard dollar komt. UCB wil Cimzia ook inzetten voor de behandeling van psoriasis, maar zal op die markt beconcurreerd worden door Humira, een gevestigd psoriasis-middel van de Amerikaanse farmareus Abbott.

Bekaert verliest 0,4 procent tot 26,75 euro. De staaldraadspecialist komt vrijdag met zijn halfjaarcijfers. Bernard Hanssens van Bank Degroof meent dat al het slechte nieuws al verwerkt is in de koers, maar stelt niettemin vast dat het met een premie noteert tegenover zijn Chinese concurrent Xingda. Bekaert staat nu 14 keer tegen de verwachte winst, in de periode 2003-2008 was dat maar 11,3 gemiddeld. De analist verhoogt het koersdoel van 20 naar 24 euro, maar behoudt zijn advies 'afbouwen'.

Op de brede markt gaat IT-dienstenbedrijf RealDolmen 1,2 procent hoger tot 15 euro. Het bedrijf kondigde woensdagochtend de overname aan van Travi@ta, een specialist in software voor klantenbeheer. Het gaat om een relatief kleine overname. Travi@ta, gevestigd in Diegem, draait een omzet van zowat 4 miljoen euro, maar is daarmee volgens RealDolmen wel een wereldwijde top 50-speler in de sector. Een overnamebedrag is niet bekend.

Melexis krijgt een tik van 0,9 procent tot 17,08 euro. De producent van technologie van de autosector werd door de analisten van ING van hun lijst van favoriete Benelux-aandelen gehaald. Nochtans is het het aandeel sinds begin dit jaar met 34 procent gestegen. Maar over 12 maanden is er 'maar' een return van 17 procent. 'Genoeg om ons advies op 'kopen' te houden, maar onvoldoende voor een plaats in de favorietenlijst',  is het strenge oordeel van Matthias Maenhaut van ING. Het koersdoel blijft onveranderd op 18 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud