UCB werkt zich op naar 'club van 10 miljard euro'

UCB-CEO Roch Doliveux (foto: Belga)

De beurswaarde van UCB is boven 10 miljard euro gestegen. Steeds meer investeerders ontdekken het Belgische farmabedrijf dat nog jaren verder kan zonder patentzorgen.

Het aandeel UCB noteert voor het eerst in zijn geschiedenis boven 55 euro. De waarde van het farmabedrijf is zo opgelopen tot meer dan 10 miljard euro. Op de Brusselse beurs zijn enkel AB InBev, GDF Suez, KBC en GBL nog meer waard. Maar in vergelijking met farmabedrijven als Pfizer, Johnson & Johnson, Roche en Novartis - met een beurswaarde van 150 à 200 miljard euro - is UCB nog een kleintje.

Sinds de beursgang kwam het aandeel al twee keer in de buurt van 55 euro. De eerste keer was in 1998, toen bleek dat UCB met het allergiemedicijn Zyrtec een topper in huis had. Dat luidde meteen ook het begin van het einde in van UCB ('Union Chimique Belge') als hybride bedrijf met zowel een chemie- als een farmadivisie.

UCB werd in 1928 opgericht in eerste instantie als een chemiebedrijf dat producten zoals ammoniak en zwavelzuur produceerde. De decennia daarna volgden de overnames elkaar in sneltempo op.

Na de Tweede Wereldoorlog zette UCB zijn eerste stapjes in de farmasector en de eerste geneesmiddelen rolden in de jaren 50 van de band. Maar pas met Zyrtec en het epilepsiemiddel Keppra kwam alles in een stroomversnelling.

Overnames

Met de komst van farmaveteraan Roch Doliveux in 2003 aan het hoofd van de farmadivisie veranderde het bedrijf het geweer definitief van schouder. Met twee miljardenovernames - van het Britse Celltech (2,3 miljard euro) en daarna het Duitse Schwarz Pharma (4,4 miljard euro) - drukte Doliveux, die op 1 januari 2005 CEO van de hele groep werd, zijn stempel op het huidige UCB.

Met die twee farmabedrijven kocht Doliveux een pijplijn van veelbelovende onderzoeksprojecten. Iedereen wist toen al dat het succes van Zyrtec en Keppra zou uitdoven zodra de patenten ervan vervallen zouden zijn. En dat gebeurde ook, maar met Cimzia, Vimpat en Neupro (het 'CVN-trio') heeft UCB intussen drie paarden op stal - waarvan twee potentiële blockbusters met een omzet van meer dan 1 miljard euro - die de komende jaren het farmabedrijf zullen laten groeien. Daarmee is UCB een uitzondering in de sector.

Beurshuizen en beleggers lijken dat steeds meer in te zien. ‘En de volgende transformatiegolf van de projectenportefeuille is al op komst’, stelde KBC Securities-analist Jan De Kerpel in een recent rapport. De komende twee jaar lopen namelijk een aantal medicijnstudies ten einde wat mogelijk nieuwe medicijnen tegen epilepsie en lupus kunnen opleveren.

Volgende week maakt UCB zijn jaarresultaten bekend. UCB mikt voor 2013 op ongeveer 3,4 miljard euro omzet. Analisten verwachten dat de omzet tussen nu en 2015 voort kan stijgen naar 3,9 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud