Advertentie

Wall Street: Dure koffie weegt op Starbucks

Wall Street trok de dalende lijn van vorige week door. Relatief onbekende farmabedrijven domineerden het nieuws, terwijl de hoge koffieprijs Starbucks parten speelde.

Bij de opening van de handelsdag deden de toonaangevende indexen op Wall Street het nog relatief rustig aan. Maar de openingsverliezen werden langzaam maar zeker uitgediept. Beleggers zetten zich schrap voor het nieuwe resultatenseizoen, dat dinsdag door Alcoa wordt afgetrapt. En ze hebben er geen goed oog in.

De Dow Jones verloor 1 procent tot 16.245,87 punten. De S&P500 zakte 1,1 procent tot 1.845,04 punten. De Nasdaq liet 1,2 procent liggen op 4.079,75 punten.  

Bij de grote bedrijven viel de daling van koffieketen Starbucks op. Beleggers maken zich zorgen over de oplopende koffieprijs. De droogte in Brazilië bedreigt de oogst van arabicakoffie. En Starbucks heeft zich geëngageerd om de hogere prijs dit jaar niet door te rekenen aan zijn klanten. Dat bedreigt de marges. Het aandeel verloor 1,6 procent tot 70,43 dollar.

In de farmasector eisten nobele onbekendend Mallinckrodt (-2,5%, 60,95 dollar) en Questcor (+18,7%, 80,58 dollar) de hoofdrol op. De eerste neemt de tweede over voor 5,6 miljard dollar, al moet daarbij meteen gezegd worden dat Mallinckrodt dat bedrag hoofdzakelijk in eigen aandelen op tafel legt.

Een hoog bedrag, al kan Questcor wel een interessant overnamedoelwit genoemd worden. Het bedrijf heeft met Acthar een goed verkopend MS-middel in huis.

Maar Mallinckrodt blijkt een veel prozaïscher doel voor ogen te hebben. Het bedrijf, gespecialiseerd in pijnstillers en radiologie, heeft zijn roots in St. Louis, maar vlagde uit naar het fiscaal interessante Dublin. En Mallinckrodt geeft in het persbericht zelf toe dat 'belastingsynergieën' de voornaamste reden zijn voor de deal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud