Advertentie
Advertentie

Wall Street lust iBond

(foto: AFP) ©AFP

Wall Street is fan van de allereerste iBond. Volgens verschillende media loopt de vraag naar schuldpapier van Apple op tot meer dan 50 miljard dollar, een veelvoud van de 17 miljard die de IT-reus wil ophalen.

Nu het nog tot september wachten is op de nieuwe iPhone en het van 2010 geleden is dat Apple met de iPad een revolutionair nieuw product lanceerde, is er plots een nieuw succesnummer: de iBond. Vandaag trekt Apple de verkoop van zijn allereerste schuldenuitgfite op gang. Een droge mededeling aan de beurswaakhond SEC leert dat het invloedrijkste technologiebedrijf ter wereld schuldpapier op drie, vijf, tien en dertig jaar wil uitgeven.

Zakenbanken Goldman Sachs en Deutsche Bank tasten wereldwijd de interesse af bij klanten, maar met een klinkende naam als 'Apple' lijkt dat bepaald geen probleem te zijn. Volgens verschillende media wil Apple 17 miljard dollar (12,9 miljard euro) ophalen, maar is de vraag met 50 miljard dollar daar nu al een veelvoud van.

Echt verrassend is dat niet: op tien jaar zou het rendement zo'n 90 à 95 basispunten boven de 1,67 procent van Amerikaans overheidspapier liggen. Een duidelijk hoger rendement dus, terwijl de balans van Apple net iets gezonder oogt dan die van Uncle Sam.

Bonanza

De kans is groot dat Apple - noblesse oblige - voor de grootste bedrijfsobligatie aller tijden tekent. Recordhouder is tot nog toe het Zwitserse Roche met 16,5 miljard dollar, gevolgd door France Telecom met 16,4 miljard. Amerikaans recordhouder is AbbVie. De farmatak van Abbott haalde in november 14,7 miljard dollar op.

Opmerkelijk genoeg dienen de miljardenschulden niet om overnames of investeringen te financieren. Wel om het grootste aandeleninkoopprogramma aller tijden te financieren: vorig week liet Apple weten tussen nu en eind 2015 100 miljard dollar naar de aandeelhouders te laten vloeien, onder meer door 50 miljard dollar eigen aandelen in te kopen.

Dat Apple zich in de schulden steekt oogt op het eerste gezicht vreemd: het bedrijf is immers ook wereldrecordhouder met een berg cash van 145 miljard dollar. Twee derde van die cash zit echter in het buitenland en kan niet zonder dat de Amerikaanse fiscus een stevige brok opeist naar Californië 'gerepatrieerd' worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud