Wall Street slipt in olie

Op de Nymex zakte de olieprijs naar het laagste peil sinds november (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Wall Street sloot na een positieve start voor de tiende keer in elf dagen met verlies af. Beleggers tobben over de wereldeconomie en stuurden de olieprijs in New York naar het laagste peil sinds november.

De Dow Jones sloot na een positieve start toch weer 0,3 procent in het rood op 12.598 punten. Meteen de tiende verliesbeurt in de voorbije elf sessies. Nasdaq leverde 0,7 procent in en noteert nu op 2.874 punten. JPMorgan verzuurde op Nasdaq de stemming met een somber rapport over de chipsector.

Maar bovenal tobben beleggers over de wereldeconomie, als gevolg van de steeds zorgwekkender toestand in Griekenland en bij uitbreiding de hele eurozone

Met de acute Europese brandhaard in het achterhoofd, stellen beleggers hun verwachtingen over de wereldeconomie bij. Ze schuwen risico. En vluchten uit grondstoffen, aandelen en in de meeste liquide belegging ter wereld: de Amerikaaanse dollar. De dollar steeg tegenover een korf wereldmunten voor de dertiende dag op rij, een record.

Cushing

De olieprijs dook in New York nog eens meer dan 1 procent lager naar minder dan 93 dollar per vat, het laagste peil sinds november. In Londen kost een vat Brent-Noordzeeolie nog 111 dollar, een verlies van een halve procent. De olieprijs krijgt vooral in New York klappen, omdat vooral Noord-Amerika op dit ogenblik zowat verdrinkt in ruwe olie.

Cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie gaven woensdag aan dat de olievoorraden in Cushing, het petroleumknooppunt van de VS, naar een record van meer dan 45 miljoen vaten gestegen zijn.

Goud

Ook de goudprijs verliest zijn glans als indekking tegen barre tijden. Een ounce goud kost nu nog 1.527 dollar. Dat is meer dan 20 procent onder de piek van 1.923 dollar in september, zodat het gele metaal in een 'berenmarkt' zit.

Beleggers putten op Wall Street nochtans initieel moed uit een scheut positief nieuws over de lokale economie, die in tegenstelling tot die van de eeuwig in crisis verkerende eurozone goed op toerental draait. Ten eerste de industriĆ«le productie: die verstevigde in april maand op maand 0,6 procent, bijna dubbel zo sterk als verwacht. 

De Amerikaanse industrie draait nu op 79,2 procent van de capaciteit. Dat is het hoogste peil sinds het voorjaar van 2008 en de facto bijna op volle toeren, aangezien er altijd een deel van het machinepark buiten strijd is voor onderhoud of herstellingen. 'Dit rapport is consistent met stevige groei', stelt ING-econoom James Knightley.

De trans-Atlantische groeikloof belooft alleszins ook dit kwartaal behoorlijk te zijn: de economen van JPMorgan verwachten dat de Amerikaanse groei - berekend op jaarbasis - van 2,2 naar 2,5 procent versnelt, De eurozone daarentegen zou zijn economie na de stagnatie vorig kwartaal met 0,8 procent op jaarbasis zien krimpen.

Ook de huizenmarkt toont milde tekenen van beterschap. Daarbij wel de belangrijke kanttekening dat de maandelijkse cijfers van de makelaarsvereniging NAR notoir volatiel zijn. Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg in april 2,6 procent, beter dan verwacht. Het aantal verleende bouwvergunningen - een barometer van de toekomstige activiteit - zakte daarentegen.

Abercrombie

De Amerikaanse economie lijdt dus voorlopig niet te zwaar onder de eurocrisis. Met uitzondering van de aandeelhouders van Abercrombie & Fitch. De kledingketen gaf aan dat de verkopen in Europa - goed voor een vijfde van de omzet - te lijden hebben onder de crisis. Het aandeel tuimelde 13 procent naar 39,50 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud