Wall Street verslikt zich in paasdis

(foto bloomberg) ©Bloomberg

Wall Street nam de draad op na drie dagen van platte rust. Die brachten geen inspiratie. In tegendeel. De sputterende Amerikaanse jobmotor duwde Wall Street in het rood.

In maart schiepen de Verenigde Staten verrassende weinig banen. Er kwamen amper 120.000 jobs bij, bleek vorige week op Goede Vrijdag. Daarmee ging de arbeidsmarkt stevig onder de lat door, want economen rekenden voor de vierde maand op rij op 200.000 banen en meer. Vandaag was de eerste dag dat beleggers konden reageren op het povere rapport, want vrijdag hield het beurspaleis de deuren dicht.

Het oordeel van beleggers was niet mals. Ze stuurden de brede S&P500 1,1 procent lager. De Nasdaq leverde 1,1 procent in. Ook de Dow Jones maakte een slechte beurt en zakte opnieuw door de poreuze grens van de 13.000 punten. De graadmeter verloor 1 procent tot 12.929,59 punten.

Beleggers twijfelen of de VS nu al in zijn rol van aanjager van de wereldeconomie kan kruipen. Een sputterende arbeidsmarkt laat zich voelen in een land waar de consumentenbestedingen instaan voor 70 procent van de economie. Want Amerikanen die voor hun job vrezen, houden de vinger op de knip.

Bovendien gaat het ook de tweede economie van de wereld - China - niet voor de wind. De Chinese inflatie kwam met 3,6 procent een stuk hoger uit dat verwacht. Dat beperkt de speelruimte voor Peking om de groei aan te zwengelen. Nochtans kan de Chinese economie elke steun gebruiken. In het eerste kwartaal temporiseerde de groei wellicht tot het traagste tempo in drie jaar.

Niet verwonderlijk dus dat vooral de conjunctuurgevoelige aandelen het moesten ontgelden. Caterpillar, de maker van de iconische gele graafmachines zakte 2,2 procent tot 103,57 dollar. De financiële aandelen deelden in de klappen. Bank of America zakte 3,3 procent tot 8,93 dollar, JPMorgan leverde 1 procent in tot 43,89 dollar.

Alcoa, dat dinsdag nabeurs het officieuze startsein geeft voor het resultatenseizoen, kon de schade beperken De aluminiumreus zakte 0,3 procent tot 9,6 dollar. De verwachtingen van analisten voor het eerste kwartaal zijn laaggespannen. Ze vrezen dat Alcoa voor het tweede kwartaal op rij een verlies zal opbiechten.

Op beterschap hopen weinig waarnemers. Vorige week liet het bedrijf weten een raffinaderijen te sluiten om het overaanbod tegen te gaan. In de Altantische regio (Europa, VS,...) wil Alcoa de productie met 4 procent terugschroeven.

Voor de meest opvallende koersbeweging op Wall Street zorgde AOL. De internetgroep, die eind 2009 na een desastreus huwelijk weer van Time Warner afgesplitst werd, schoot liefst 43,3 procent hoger tot 26,40 dollar. Beleggers stortten zich massaal op het aandeel na een deal met Microsoft. De softwarereus uit Redmond heeft 1,1 miljard dollar in cash veil om 800 patenten van AOL over te nemen.

AOL krijgt dus miljarden in het handje voor patenten die het niet langer gebruikt. Het gaat onder meer om patenten voor sociale netwerken. Vooral Facebook zal wat geruster slapen nu Microsoft de patenten op zak heeft, zeggen analisten. Facebook is een partner van Microsoft en riskeerde een rist rechtzaken als concurrenten de patenten in handen hadden gekregen. Volgens waarnemers greep vooral Google naast een unieke kans om Facebook het leven zuur te maken. Google kruist op verschillende fronten met Facebook de degen, waaronder via Google+.

Facebook verzorgde gisteren trouwens de meeste animo op Wall Street, zij het dan naast beursvloer. De netwerksite kondigde aan om Instagram over te nemen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud