'Wie Arco beschermen wil, zoekt herrie'

VFB-voorzitter Paul Huybrechts (foto: Lieven Van Assche)

'Het is volstrekt onlogisch om de vennoten van Arco te beschermen. Als de regering dit doet, dan zoeken ze herrie.' Dat zei voorzitter Paul Huybrechts van de Vlaamse beleggersvereniging VFB op de Dag van de Tips.

De ondergang van Dexia is uiteraard het gespreksonderwerp op de 9de Dag van de Tips. Toch hebben de beleggers niet zoveel vragen over het aandeel van Dexia zelf. 'Wie heeft er nu nog altijd aandelen Dexia in portefeuille?', klinkt het zowat overal.

Wel hebben de ruim 1.000 bezoekers vragen over de aandelen in Arco, de coöperatieve vennootschap die een groot belang heeft in de bank, en over de obligaties van Dexia.

'Heel wat mensen komen vragen of hun  beleggingen in Arco al dan niet wettelijk beschermd zijn. Ik moet daar na een grondige studie nee op antwoorden', zegt Frank De Mol, analist van het beursblad De Belegger.

Vrijdag schreef De Tijd dat de beleggingen in Arco – ondanks een regeringsbelofte van 2009- niet wettelijk gewaarborgd zijn. Arco bestempelde dat vrijdag in een persbericht als 'foutieve berichtgeving'.

Wij aanvaarden het principe dat je als aandeelhouder alles kunt kwijtspelen

Paul Huybrechts

VFB-voorzitter

Aandeelhouders

‘Wij verenigen bij de VFB uiteraard aandeelhouders’, zegt VFB-voorzitter Paul Huybrechts. 'En wij aanvaarden het principe dat je als aandeelhouder alles kunt kwijtspelen. Het is volstrekt onlogisch om de vennoten van Arco te beschermen. Als de regering dit doet, dan zoeken ze herrie. Juridische herrie. Alle aandeelhouders van Dexia moeten over dezelfde kam geschoren worden.’

Obligatiehouders

De standhouders krijgen ook veel vragen over de obligaties van Dexia. Hierover kon De Mol wel geruststellende taal spreken. 'Veel mensen hebben obligaties in portefeuille via het financieringsvehikel Dexia Funding Netherlands. Dat vehikel valt onder Dexia Bank België. Dus als België deze afdeling nationaliseert, dan krijgen de obligatiehouders zeker hun geld terug. In feite is dat voor hun goed nieuws.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud