Advertentie

AB InBev tempert winst Bel20

Euronext Brussel is net als de andere Europese beurzen hoger van start gegaan. De markten reageren vooral opgelucht omdat Citigroup gered is. In Brussel wordt de stijging van de Bel20 afgeremd door AB InBev. Het bierconcern kondigde vanmorgen zijn eerder uitgestelde kapitaalverhoging aan. Dit vindt plaats tegen een prijs van 6,45 euro per aandeel. Ook Deceuninck gaat een kapitaalverhoging doorvoeren.

(tijd) - Vannacht raakte bekend dat de Amerikaanse overheid 20 miljard dollar pompt in Citigroup en zich garant stelt voor meer dan 300 miljard dollar aan 'slechte' activa van de geplaagde bank. Het aandeel Citigroup verloor de voorbije drie handelssessies meer dan 60 procent van zijn beurswaarde.

In Duitsland kwam de Ifo-indicator van het ondernemersvertrouwen uit op 85,8 punten, van 90,2 in oktober. De daling is sterker dan verwacht en de Ifo-indicator staat nu op het laagste peil sinds 1993.

Na 80 minuten handel staat de Bel20 2,1 procent hoger op 1.821,83 punten. Alle aandelen uit de index gaan hoger, behalve AB InBev.

Het bierconcern verzwakt 2,9 procent tot 20,01 euro. Vrijdag donderde AB InBev 16 procent lager op geruchten dat de kapitaaloperatie snel zou worden doorgevoerd. Vanmorgen kondigde AB InBev de operatie officieel aan. De groep haalt middels een aandelenemissie 6,36 miljard euro op. Dat geld is nodig om een overbruggingskrediet van 9,8 miljard dollar, verleend om de overname van Anheuser-Busch te helpen bekostigen, terug te betalen. De emissie gebeurt tegen een lage prijs, 6,45 euro per aandeel, en met voorkeurrecht. Bestaande aandeelhouders kunnen per 5 aandelen AB InBev die ze bezitten, 8 nieuwe aandelen verwerven. De familiale aandeelhouders investeren 2,8 miljard euro vers geld in de operatie, en gaan voorts de kapitaalverhoging volgen op basis van een 'cash neutrale' transactie.

Vooral de financials doen het goed. KBC stijgt 7 procent tot 19,46 euro, Dexia gaat 4,35 procent vooruit tot 3,31 euro en Fortis Holding gaat 6,15 procent hoger tot 0,60 euro.

De grootste sprong maakt de zinkgroep Nyrstar, die 10,8 procent hoger gaat tot 2,26 euro. Umicore wint 4,25 procent tot 10,79 euro. Ook elders in Europa gaan de grondstoffengerelateerde aandelen vooruit.

Op de brede markt maakt Punch Telematix een opgemerkte sprong van 43,9 procent tot 2,95 euro. De handel bedraagt slechts 200 aandelen.

Andere sterke stijgers zijn Option (+2,2%) en Van de Velde (+6,4%). De lingeriegroep bleef vrijdag nagenoeg stabiel. Donderdagavond liet Van de Velde weten zijn vooruitzichten om dit jaar met 1 procent te groeien, zoals in de eerste jaarhelft, te handhaven.

Deceuninck zakt 7,1 procent tot 4,83 euro. De maker van kunststoframen gaat een kapitaalverhoging doorvoeren, maar hoe groot die wordt en wanneer ze er komt, ligt nog niet vast. Het bedrijf waarschuwde voorts dat zijn orderboek aan het verzwakken is en dat de daling van de Turkse lira tot een nettoverlies zou kunnen leiden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud