Dexia voor 1,5 miljard euro in het rood

De financiële crisis en de aanhoudende malaise bij de Amerikaanse dochter FSA hebben Dexia in het derde kwartaal opgezadeld met een verlies van 1,5 miljard euro. Daarmee doet de bank-verzekeraar het een pak slechter dan analisten hadden verwacht. Ook het vierde kwartaal belooft zwaar te worden, blikt Dexia vooruit.

(tijd) - 'De resultaten over het derde kwartaal waren uiteraard belabberd', reageerde gedelegeerde bestuurder Pierre Mariani vrijdag op een persconferentie in Parijs. 'Ze reflecteren de impact van de huidige financiële crisis, die een verlies van in totaal 2,2 miljard euro met zich meebracht.'

Van die 2,2 miljard euro is 460 miljoen euro afkomstig van de Amerikaanse dochter FSA, waarvan Dexia de verzekeringsactiviteiten verkoopt aan de Amerikaanse groep Assured Guaranty. De andere 1,7 miljard euro zijn toe te schrijven aan wat Dexia 'andere krediet- en markteffecten' noemt.

Zo moest de groep een verlies slikken van 741 miljoen euro op haar obligatieportefueille als gevolg van de ondergang van Lehman Brothers, Washington Mutual en de problemen bij de IJslandse banken en het Duitse Hypo Real Estate.  Verder leed de groep ook een verlies van 304 miljoen euro op haar tradingportefeuille en nam de bank-verzekeraar nog een extra provisie van 32O miljoen euro om zich verder in te dekken tegen kredietrisico's.

Alle divisies van Dexia gingen in het derde kwartaal zwaar achteruit.

  • De divisie Public and Wholesale Banking, waartoe ook Dexia's kernactivitieit - het financieren van gemeenten en projecten - wordt gerekend, leed in het derde kwartaal een verlies van 121 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte Dexia hier nog een winst van 269 miljoen euro. In dit resultaat werd het verlies van 460 miljoen euro dat FSA boekte niet meegerekend.
  • De afdeling Personal Financial Services, waartoe ook Dexia's retailnetwerk behoort, ging tussen juli en september voor 154 miljoen euro in het rood. Vorig jaar was die divisie nog goed voor een winst van 175 miljoen euro. Het verlies is te wijten aan de minwaarden die de groep moest boeken op de beleggingsportefeuille van de verzekeringsdochter, bijkomende provisies die werden genomen voor kredietrisico's, de bijdrage die Dexia moest leveren aan het depositowaarborgfonds in Luxemburg en de verliezen die bij de Slowaakse dochter werden geleden.
  • De poot Thesaurie en Financiële markten kreeg de zwaarste klappen als gevolg van de crisis. Deze afdeling leed een verlies van 863 miljoen euro door de verliezen op de investeringen in onder meer Lehman Brothers, de IJslandse banken en Hypo Real Estate.
  • Dexia's vermogensbeheeractiviteiten leverden in het derde kwartaal wel nog winst op, zei het vrij beperkt. Omdat de volumes hier onder druk staan en door de hogere commerciële kosten als gevolg van crisis daalde de derdekwartaalwinst hier met 85 procent tot 4 miljoen euro.
  • De afdeling Investor Services boekte ten slotte een 9,7 procent lagere winst van 18 miljoen euro. 

Zwaar vierde kwartaal

Als gevolg van de belabberde resultaten in het derde kwartaal moest Dexia over de eerste negen maanden van het jaar een verlies slikken van 723 miljoen euro, en het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de groep 2008 nog met winst zal kunnen afsluiten. Volgens de bank-verzekeraar belooft ook het vierde kwartaal zwaar te worden, door de problemen op de financiële markten en de verkoop van FSA. Gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani verklaarde tijdens de persconferentie te rekenen op een minwaarde van 1,5 miljard euro op deze transactie. 

Vorige maand besloten de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden om samen met de bestaande aandeelhouders 6,4 miljard euro in Dexia te pompen om het kernvermogen van de groep op te krikken. Daardoor was de solvabiliteitsratio van de groep gestegen tot 14,5 procent. Maar door de verkoop van FSA's verzekeringspoot zou die ratio opnieuw terugvallen tot 11 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content