Advertentie
Advertentie

Bel20 diept verlies verder uit

Op Euronext Brussel heeft de Bel20 een klap gekregen van 3,3 procent, na een verse golf van winstwaarschuwingen en erg zwakke macrodata. Het verlies liep eerder op de dag op tot bijna 8 procent. KBC maakte een duik van bijna 30 procent, maar kon een groot deel van die schade goedmaken door een sussend persbericht uit te sturen.

Bank-verzekeraar KBC stal vrijwel de ganse handelsdag de show. Het aandeel maakte in de voormiddaghandel een duik van bijna 30 procent, om rond het middaguur al een deel van dat verlies goed te maken. Handelaren wezen op de kwetsbaarheid van het aandeel KBC, omdat KBC als enige Belgische grootbank nog niet van staatssteun gebruik maakte. KBC beklemtoonde kort na de middag dat het die steun niet nodig heeft, tenzij de bank concurrentiele nadelen zou ondervinden. 'Maar die nadelen ondervinden we momenteel nog niet', klonk het bij KBC. Het aandeel herstelde vooral naar de slotbel toe, al was het verlies nog altijd robuust: -7,1% tot 26,70 euro.

Het uitgeklede Fortis kreeg een tik van 8,9 procent tot 0,89 euro en ook Dexia zakte lange tijd fors. Bij de slotbel had Dexia wel een winst van 5 procent beet op 4,43 euro. 'Het herstel was algemeen voor de Europese bankaandelen. Een grote speler kocht mandjes financials kort voor beurssluiting.'

De andere Bel20'ers kregen wel een verkoopgolf over zich heen. Het aandeel van zinkverwerker Nyrstar werd nog maar eens tot moes verwerkt: -15,2% tot 1,70 euro, een nieuw dieptepunt. Ook Ackermans & van Haaren kreeg rammel (-11,3% tot 40,99 euro).

Colruyt deed het wel goed (+0,8% tot 171,27 euro). Mobistar (-2,5% tot 50,74 euro) werd dan weer terug naar af gestuurd door een rapport van JPMorgan. De Amerikaanse analisten denken dat Mobistar de eigen guidance voor het lopende boekjaar zal overtreffen, maar verlagen licht hun winstverwachtingen voor 2009 tot en met 2011. 'Het zou naief zijn om aan te nemen dat Mobistar immuun is voor een economische groeivertraging.'

Op de brede markt werd Barco, dat eerder deze week alle beleggersvertrouwen kwijtspeelde na een winstwaarschuwing en een geannuleerde kapitaalvermindering, genadeloos fijngestampt. Het aandeel viel terug tot 13,69 euro, een klap van 19 procent, een eind onder de (in euro omgezette) introductieprijs van 14,55 euro uit 1986 (!). Ook IPTE (-16,1% tot 2,60 euro), Global Graphics (-14,2% tot 1,03 euro), Intervest Offices (-13,1% tot 19,55 euro) kregen een koude douche.

Quest for Growth kelderde 13,8 procent tot 3,51 euro. Het verlies van de privak liep in het derde kwartaal op tot 9,4 miljoen euro. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat beleggers niet moeten rekenen op een dividend over het huidige boekjaar.

IBA verloor 8,1 procent tot 9,10 euro. 'De markt gaat er steeds meer vanuit dat ziekenhuizen aankopen van duur materiaal zullen uitstellen door de moeilijkheden om die te financieren', schreef analist Jan De Kerpel van KBC Securities vrijdag in een rapport. Dat zou nefast zijn voor de activiteiten van IBA. Het Waalse bedrijf maakt namelijk zogeheten protontherapiemachines. Dergelijke apparatuur kost al snel 50 miljoen euro.

Melexis verloor 7,9 procent tot 6,86 euro. Donderdag stuurde het bedrijf een omzetwaarschuwing uit. Melexis is onder andere actief als leverancier van chips aan autoproducenten. Die laatsten hebben het bijzonder moeilijk en schroeven hun productiecapaciteit drastisch terug. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de omzet van Melexis.

Bois Sauvage valt 10,1 procent tot 152 euro. De holding voorziet een verlies van 120 miljoen euro in 2008. Dat is vooral het gevolg van de verliezen op een groot pakket Fortis-aandelen. De holding kijkt ook tegen latente minwaarden aan op zijn aandelen van Delhaize, Dexia, KBC en Technip.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud