Euronext Brussel: Fortis weer boven 1 euro

Op de Brusselse beurs is de Bel20 in de plus geëindigd. De winst was in grote mate toe te schrijven aan nutsgroep GDF Suez die ruim 4 procent hoger schoot. Temidden het politieke tumult rond Fortis steeg het aandeel van de holding weer boven de symbolische grens van 1 euro. Voorts kende de Bel20 zowel grote stijgers als dalers, de helft van de waarden in de sterindex bewoog meer dan 4 procent.

De nutsgroep GDF Suez steeg 4,5 procent tot 33,10 euro. De GDF Suez-dochter Electrabel ruilt activiteiten met het Duitse E.ON en krijgt daardoor een stevige voet aan de grond in Duitsland. De ruil komt goed gelegen voor Electrabel dat onlangs onder druk werd gezet door de Belgische overheid om capaciteit af te staan. De GDF Suez-dochter ontloopt zo een boete van 750 miljoen euro.

De Fortis-holding sloot weer boven de symbolische grens van 1 euro. Het aandeel schoot 19,3 procent hoger tot 1,15 euro. BNP Paribas liet ‘s ochtends weten dat de BAV van vrijdag is geannuleerd. De aandeelhouders van BNP Paribas moesten zich daar uitspreken over een kapitaalverhoging met het oog op het verwerven van een belang in Fortis Bank België. De Franse bank bevestigde evenwel de intentie om de Belgische activiteiten van Fortis nog over te nemen.

De financials KBC en Dexia zetten ondertussen hun afdaling voort. Dexia, dat woensdag 7,6 procent verzwakte zonder specifiek nieuws, moest opnieuw 5,6 procent inleveren en is nog maar 2,76 euro waard. KBC viel gisteren 2,9 procent terug en verloor donderdag nog eens 2,4 procent tot 24,27 euro.

Bij de dalers waren ook de grondstoffengerelateerde waarden terug te vinden. Umicore zakte 4 procent tot 13,61 euro en Nyrstar 4,4 procent tot 2,07 euro.

Ook Bekaert kreeg een dreun van 5,7 procent tot 47,51 euro. Bank Degroof verlaagde het koersdoel voor de staalkoordproducent van 100 naar 75 euro. De analist verwacht dat een afname van de volumes in mature markten maar ook in China voor druk op de inkomsten zullen zorgen de komende jaren.

AB InBev steeg 5,6 procent tot 15,60 euro. Het aandeel won ruim 10 procent deze week. Verschillende analisten hanteren koersdoelen voor ‘s werelds grootste brouwer tussen 20 en 23 euro.

De retailaandelen gingen licht hoger. Colruyt steeg 2,1 procent tot 154,74 euro en Delhaize 0,3 procent tot 44,58 euro. Sectorgenoot Carrefour gaf woensdag nabeurs nochtans een omfloerste omzet- en winstwaarschuwing, waarop het aandeel 7 procent lager ging.

De specialist in ICT-oplossingen RealDolmen plant een omgekeerde aandelensplit in de verhouding 100 tot 1. Een buitengewone algemene vergadering moet zich hierover op 20 januari uitspreken. Het bedrijf heeft ook een deel van een converteerbare obligatielening ingekocht, waardoor de uitstaande schuld met 4 miljoen afneemt. RealDolmen noteert onveranderd op 0,15 euro. RealDolmen noteerde vlak op 0,15 euro.

Ook investeringsmaatschappij Gimv verloor 3,6 procent tot 28,35 euro. Gimv kondigde deze ochtend de oprichting aan van het XL Fonds. Daarmee stellen Gimv en de Vlaamse overheid 500 miljoen euro aan kapitaal ter beschikking van gezonde groeibedrijven die momenteel het kapitaal ontbreken om hun businessplan te realiseren.

Grootste verliezer op de brede markt was Roularta (-8,8%). Woensdag won de mediagroep 18,3 procent nadat bekend raakte dat topman Rik De Nolf 32 miljoen in het bedrijf pompt.

SD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud