Advertentie

Europese beurzen tot 10 procent hoger

De Europese aandelenmarkten zijn de week in heuse feeststemming begonnen nu met het Amerikaanse reddingsplan voor Citigroup een verdere escalatie van de bankencrisis lijkt te zijn vermeden.

De Stoxx 600-index sprong 8,4 procent hoger tot 197,51 punten. De DJ EuroStoxx50 spurtte 9,9 procent hoger tot 2.380,30 punten. In Londen schoot de FTSE100 9,8 procent hoger, terwijl de Parijse CAC40 een winst van maar liefst 10,1 procent kon boeken.

Vooral de financiële aandelen herleefden. Volgens beleggers werd een verdere escalatie van de financiële crisis op het nippertje vermeden dankzij het reddingsplan van ruim 300 miljard dollar dat de Amerikaanse staat had uitgewerkt voor het zwalpende Citigroup.

Deutsche Bank, de grootste bankgroep van Duitsland, maakte een sprong van 23,7 procent tot 23,25 euro. In Amsterdam boekte verzekeraar Aegon een winst van 21,2 procent op 3,25 euro. De verzekeraar, die onlangs nog een kapitaalinjectie van 3 miljard euro had gekregen van de Nederlandse overheid, wil zijn operationele kosten volgend jaar met meer dan 150 miljoen euro verlagen.

ING, dat eveneens kon rekenen op 10 miljard euro Nederlandse overheidssteun, ging 17,9 procent hoger tot 6,3 euro.

De heropleving van de aandelenmarkten gaf ook de olieprijs een boost, wat voor een stevig herstel zorgde bij de grote petroleumaandelen.

Total steeg in Parijs 12,5 procent tot 41,3 euro. Nochtans had gedelegeerd bestuurder Cristophe de Margerie zondag nog laten uitschijnen dat de lagere olieprijzen volgend jaar zullen knagen aan de winst van zijn bedrijf.

De Spaanse krant El Mundo schreef dat Total ook geïnteresseerd zou zijn om het belang van de Spaanse bankgroep La Caixa in het energiebedrijf Repsol over te nemen. La Caixa zou op die manier een eventuele verkoop van zijn belang van 14 procent aan het Russische Lukoil willen vermijden. Maar later op de dag werd het bericht ontkend. Repsol sloot de dag 7,8 procent hoger af op 15 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud