Wall Street sluit hoger in zog van olie en ISM

Ook de New York Stock Exchange wordt getroffen door een koudegolf. Beurzen gaan wereldwijd hoger door speculatie op een toenemende vraag naar olie. ©REUTERS

De Europese beurzen zijn op de eerste handelsdag van het jaar gezwind hoger geëindigd. Ook op Wall Street stonden mooie winsten op de koerstabellen. De Chinese economie groeide in december meer dan 10 procent. De Amerikaanse kende de voorbije maand de sterkste groei in 3 jaar. Dat zijn duidelijke tekenen dat de economie herleeft. Grondstofgerelateerde aandelen zoals Umicore en Nyrstar waren maandag de grootste winnaars.

(tijd) - De Chinese verwerkende industrie groeide in december met meer dan 10 procent, de snelste groei in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een index die samengesteld op basis van een peiling bij 400 aankoopdirecteuren.

'Het V-herstel van de Chinese economie gaat voort. De economische groei van de natie zou wel eens versneld kunnen hebben tot 11 procent in het vierde kwartaal', zegt een econoom van Nomura. 'Er zijn wel al enige signalen dat de economie een fase van oververhitting tegemoet gaat', zegt hij nog verwijzend naar de stijgende grondstofkosten en de hoge bedrijfsvoorraden.

De Amerikaanse industrie kende in december de sterkste groei sinds april 2006. De ISM-indicator van de industriële activiteit in de VS steeg in december met 2,3 punten tot 55,9 punten. Zowel de productie als de bestellingen namen toe in een versneld tempo. 'Dat is bemoedigend', stelt Rob Carnell van ING Financial Markets. Hij ziet er ook een signaal in dat het banenrapport (van vrijdag 8 januari) beter zal uitdraaien dan de meeste economen verwachten. Carnell rekent zelfs op een groei van de werkgelegenheid in december.

Minpunt aan het hele verhaal is dat Carnell meent dat de Fed sneller en drastischer zal moeten ingrijpen het komende jaar om inflatie aan te pakken. 'Het is moeilijk te geloven dat de Fed de rente maar tot 1 procent zal verhogen zoals de markt verwacht. Ik meen dat de Fed meer zal moeten doen en misschien ook sneller.'

Energie en grondstoffen

Wall Street koos op de eerste beursdag van het jaar voor de weg omhoog. Vooral energiewaarden waren in goede doen. De olieprijs rondde in Londen in de loop van de dag de kaap van 80 dollar. De koudegolf die verschillende delen van de wereld teistert, zal de vraag naar stookolie fors doen stijgen, klinkt het bij analisten.

De winst op de Europese beurzen liep op tot meer dan 1 procent. De winst van de Bel20 bedroeg op het einde van de sessie 2,1 procent.

Opmerkelijk in Brussel:

  • Zoals alle grondstofaandelen deden ook Umicore en Bekaert (dé China-play op Euronext Brussel) het goed. Voor Umicore is bijvoorbeeld ook de prijs voor edele metalen zoals rhodium van tel en die is hard aan het stijgen.
  • Solvay liet het wat afweten en was de grootste daler in de index. ING Wholesale Banking haalde het aandeel van zijn kooplijst. 'De speculatie over wat Solvay van plan is met de cash na de verkoop van de farmadivisie zal nog aanhouden tot die verkoop helemaal rond is (1e kwartaal 2010)', zegt analist Jan Hein de Vroe. 'Tot dan zal het aandeel binnen een bepaalde range blijven en we denken dat het nu aan de top van die range zit. Wat we nodig hebben om het aandeel verder te zien stijgen, is een slim gebruik van de cash.'
  • Op de brede markt vallen de sterke koerssprongen (zo'n 7 procent) van Option, Exmar en Punch Telematix op.

Elders in Europa was er belangrijk overnamenieuws.

  • De Zwitserse farmagroep Novartis verhoogt zijn belang in oogverzorgingsgroep Alcon van 25 tot 77 procent. Het koopt die extra 52 procent van Nestlé voor 28,1 miljard dollar. Novartis wil ook de rest van Alcon inlijven. Lees hier het volledige verhaal.
  • In Londen stijgt het aandeel Cadbury na mediaberichten over een mogelijk hoger bod van Kraft op de snoepgoedproducent. Kraft heeft al een bod uitgebracht op Cadbury, maar dat ligt te laag. Op 15 januari geeft Cadbury een trading update, en die zou aanleiding kunnen geven tot een verhoogd overnamebod.

JDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud