Advertentie

Wall Street: indexen fors hoger

Wall Street pakte voor de tweede handelsdag op rij een winst van meer dan 5 procent. Vrijdag vierden beleggers feest omdat de New Yorkse topbanker Timothy Geithner de nieuwe minister van Financiën zou worden. Maandag deed een reddingsplan voor Citigroup juichen.

(tijd) - De Dow sloot maandag liefst 4,9 procent hoger op 8.443,39 punten, de brede S&P500 won 6,5 procent. De Nasdaq spurtte 6,3 procent hoger. Vrijdag klom de Dow al 6,5 procent, nadat NBC meldde dat de New Yorkse topbankier Timothy Geithner onder toekomstig president Barack Obama over de post Financiën zal waken.

Gisteren kwam daar de euforie om het reddingsplan voor bankreus Citigroup bij. De Amerikaanse overheid haalde tijdens het weekend alles uit de kast om de bankgroep, die vorige week 60 procent van zijn beurswaarde verloor, weer op de rails te zetten. De VS gaan onder andere 306 miljard dollar aan ‘toxische activa’ van Citigroup garanderen. De koersreactie van het aandeel was navenant: +57,8% tot 5,95 dollar.

Het aandeel was veruit de grootste stijger in de Dow. Ook de andere bankaandelen herleefden. ‘De overheid heeft nog eens getoond dat ze klaarstaat om de financiële sector bij te springen, en dat werkt geruststellend’, zei een handelaar.

JPMorgan klom 21,4 procent, Bank of America deed er 27,2 procent bij. Op de brede markt steeg Morgan Stanley 33,1 procent. De bankaandelen waren maandag veruit de best presterende, met een gemiddelde stijging van de sector met meer dan 15 procent.

Verder doet ook het nieuws over een vers stimuleringsplan voor de economie de beleggersharten sneller slaan. Het team rond toekomstig president Barack Obama zou meer dan 500 miljard dollar in de economie willen pompen, via extra overheidsuitgaven en belastingverlagingen. Dat moet de VS van een diepe recessie behoeden.

Dat de Amerikaanse economie in zeer woelig vaarwater zit, bleek maandag andermaal bij de publicatie van een vers macrocijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. De verkopen van bestaande woningen vielen opnieuw terug in oktober, terwijl de mediaanprijs voor een woning naar het laagste peil sinds maart 2004 terugviel.

Campbell Soup (-6,7% tot 33,85 dollar) was een opgemerkte daler op de brede markt. De specialist in soep deed beter dan verwacht in het derde kwartaal, maar stuurde een waarschuwing uit voor zijn volledige boekjaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud