Wall Street diep in het rood door vaagheid bankenplan

President Barack Obama heeft zijn eerste belangrijke afspraak met Wall Street gemist. De toonaangevende indices op Wall Street doken diep in het rood na de toelichting bij het reddinsplan voor de banksector. Wall Street kende de grootste koersval sinds Barack Obama het presidentieel ambt opnam.

Wall Street niet opgezet met Geithner-plan (tijd) - Dinsdag zou een cruciale dag worden voor de herstelplannen in de VS. De Amerikaanse Senaat diende te stemmen over het economisch relanceplan van president Obama en minister van Financien Timothy Geithner presenteerde de langverwachte invulling van zijn herstelplan voor de financiële sector.

Wall Street reageerde echter uitermate negatief op het plan van Geithner dat mogelijk twee biljoen dollar zal bedragen. Vooral de vaagheid van het plan stelde de markt teleur. De Dow sloot 4,6 procent lager op 7.888,88 punten, de S&P500 verloor 4,9 procent tot 827,16 punten lager. Technologiebeurs Nasdaq zakte 4,2 procent.

Beleggers waren duidelijk niet onder de indruk van het bankenplan dat vooral een intentieverklaring bleek om het vertrouwen op de financiele markten te herstellen. De markt had gehoopt op concrete details over de aanpak van de probleemkredieten, maar die kwam er niet. Wel stelt het plan een aantal maatregelen in het vooruitzicht die de banken moeten versterken en hun balansen moeten opschonen. Ook wat betreft de oprichting van een 'bad bank' bleef het plan op de vlakte. Verder zei Geithner dat zijn administratie nog steeds een aantal opties bestudeert om de kredietverstrekkers uit het slop te trekken.


Financials kregen logischerwijze de zwaarste klappen. Geithner stelde onder meer dat de redding van de banken 'geld en tijd zal kosten en aanzienlijke risico's met zich mee zal brengen'. Waarnemers wijzen op het neerwaarts risico dat nog steeds bestaat voor de bestaande aandeelhouders en op het gebrek aan opwaarts potentieel voor de financials. Citigroup ging 15,2 procent lager tot 3,35 dollar, Bank of America verloor 19,30 procent tot 5,56 dollar.  

Ook Alcoa (-10% tot 7,65 dollar) was een forse daler. De aluminiumgigant kreeg een kredietratingverlaging van Standard & Poor’s mee. De rating voor de langetermijnschuld viel twee sporten tot BBB-, de laagste investeringsgraad.

Boeing verloor 6,1 procent tot 40,21 dollar. Maandag nabeurs verlaagde de vliegtuigbouwer de winstverwachting over het vierde kwartaal en heel 2008.

Intel (-5,6% tot 14,08 dollar), 's werelds grootste chipproducent, investeert de komende twee jaar 7 miljard dollar in de bouw van geavanceerde productiefaciliteiten in de VS, die moeten leiden tot een snellere productie van kleinere en groenere chips.    

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect