Advertentie

Wall Street feest na redding Citigroup

De trading desk van Citigroup op de New Yorkse beursvloer (foto Reuters) ©REUTERS

Op Wall Street sloot de Dow maandag bijna 5 procent hoger, nadat de Amerikaanse overheid opnieuw miljarden dollars uittrok om bankreus Citigroup te redden. Eerder op de dag wonnen de Europese beurzen tot 10 procent om dezelfde reden.

(tijd) - De Bel20 deed het rustiger aan onder druk van AB InBev. Het vorige week gevormde bierconcern lanceert zijn verwachte kapitaalverhoging tegen 6,45 euro per aandeel en werd zwaar afgestraft.

Zondagnacht raakte bekend dat de Amerikaanse overheid 20 miljard dollar pompt in Citigroup en zich garant stelt voor meer dan 300 miljard dollar aan 'slechte' activa van de geplaagde bank. Het aandeel Citigroup verloor de voorbije drie handelssessies meer dan 60 procent van zijn beurswaarde.

In Europa sloot de DJ EuroStoxx50 9,9 procent hoger en won de DJ Stoxx50 9,6 procent. Bijna alle sectoren gingen hoger, met uitzondering van de autosector. De sterkste opwaartse kracht ging uit van de grondstoffen- en de oliewaarden. Ook de nationale indexen sloten af met fenomenale winsten. Londen, Amsterdam en Parijs koersten 10 procent in de plus.

Op Euronext Brussel sloot de Bel20 2,5 procent in de plus. Vooral de financials deden het goed, met 7,8 procent winst voor KBC en 4,2 procent voor de Fortis-holding. Dexia zakte 1,4 procent. Ratingbureau's Moody's heeft de rating voor de voormalige Dexia-dochter FSA verlaagd.

De grootste verliezer in de index was AB InBev, dat met 20 procent kelderde. Het bierconcern haalt middels een aandelenemissie 6,36 miljard euro op. Dat geld is nodig om een overbruggingskrediet van 9,8 miljard dollar, verleend om de overnamde van Anheuser-Busch te helpen bekostigen, terug te betalen. De emissie gebeurt echter tegen een lage prijs, 6,45 euro per aandeel, en met voorkeurrecht. Bestaande aandeelhouders kunnen per 5 aandelen AB InBev die ze bezitten, 8 nieuwe aandelen verwerven. De familiale aandeelhouders investeren 2,8 miljard euro vers geld in de operatie, en gaan voorts de kapitaalverhoging volgen op basis van een 'cash neutrale' transactie.

Deceuninck zakte 9,8 procent. De maker van kunststoframen gaat een kapitaalverhoging doorvoeren, maar hoe groot die wordt en wanneer ze er komt, ligt nog niet vast. Het bedrijf waarschuwt voorts dat zijn orderboek aan het verzwakken is en dat de daling van de Turkse lira tot een nettoverlies zou kunnen leiden.

Op Wall Street sloot de Dow 4,9 procent hoger op 8.443,39 punten, de brede S&P500 won 6,5 procent. De Nasdaq spurtte 6,3 procent hoger. Vrijdag klom de Dow al 6,5 procent, nadat NBC meldde dat de New Yorkse topbankier Timothy Geithner onder toekomstig president Barack Obama over de post Financiƫn zal waken.

 

KL/BS/RV/PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud