AB InBev en banken houden Bel20 laag bij de grond

Op Euronext Brussel kon de Bel20 voorkomen dat er een vierde verliesdag op rij in de boeken moest worden geschreven. Echt overtuigen kon de Brusselse sterindex echter niet. Waar beleggers de voorgaande dagen nog in hun schulp kropen uit angst voor de resultaten van Alcoa, konden zelfs de beter dan verwachte Alcoa-cijfers geen euforie zaaien. Winstnemingen op AB InBev en een aanhoudende daling voor de banken hield de Bel20 laag bij de grond.

(tijd) - De index steeg uiteindelijk 0,4 procent tot 1.968,69 punten, en telde een nipte meerderheid van stijgers in de rangen. Elf aandelen gingen vooruit, negen eindigden met verlies. Holding Ackermans & van Haaren maakte de verliezen van woensdag goed, met een stijging van 3,6 procent tot 46,84 euro. De beste prestatie was voor Fortis, dat met een winst van 5,05 procent steeg tot 2,225 euro.

Daarmee deed de verzekeraar het pakken beter dan de andere financiële waarden in de korf. Die waren nochtans puik aan de dag begonnen, maar zagen de winsten als sneeuw voor de zon verdwijnen naarmate de dag vorderde. KBC werd nog maar eens de grootste verliezer in de Bel20, met een daling van 2,85 procent tot 10,56 euro. Dexia deed het niet veel beter, met een verlies van 2,4 procent tot 4,80 euro.

Er was opnieuw geen concreet nieuws te rapen rond de bankwaarden, maar het sentiment blijft algemeen slecht. Analisten blijven verwijzen naar het rapport van ratingbureau Moody's, dat waarschuwde dat de winstgevendheid van de Europese banken door de economische crisis onder druk zal blijven staan.

Ook AB InBev woog op de winst van de Bel20. Het aandeel van de bierbrouwer leed onder winstnemingen, na de goede prestatie van de voorbije weken. Het feit dat het Amerikaanse beurshuis Goldman Sachs afstapt van zijn verkoopadvies voor het aandeel kon daar niet aan verhelpen. De analisten van Goldman Sachs noemden hun verkoopadvies, dat in maart werd gegeven, 'onsuccesvol'.

De cyclische waarden deden het dan weer goed, met dank aan Alcoa. Bekaert klom 3,3 procent tot 74,05 euro, evenwel aan een laag volume. Umicore won 1,6 procent tot 15,02 euro. Op de brede markt ging Nyrstar 3,7 procent vooruit tot 5,37 euro.

Ook Solvay kende een mooie dag (+1,7% tot 57,88 euro). Mogelijk zit het nieuws over de Chinese automarkt daar voor iets tussen. Daar werden in juni de meeste personenwagens verkocht in drie jaar tijd. Solvay is met Inergy Automotive Systems, een 50-50 joint venture met het Franse Plastic Omnium, actief op de Chinese markt. De Solvay-dochter, die brandstoftanks fabriceert, bouwde onlangs nog een extra fabriek in China.

Op de brede markt was de beste prestatie weggelegd voor Punch International, dat daarmee enigzins herstelde van de zware klappen de voorbije dagen. Punch, dat 7,5 procent steeg tot 10,55 euro, is evenwel nog ver verwijderd van het niveau van voor het vertrek van topman Guido Dumarey.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud