Advertentie

AB InBev zet Bel20 op verlies

De Brusselse beurs is dinsdag met verlies de dag uitgegaan. De Leuvense brouwer AB InBev was goed voor bijna de helft van het verlies van de Brusselse sterindex. Ook Fortis kreeg klappen na de publicatie van het tussentijds rapport van vijf experten. De Bel20 sloot met een verlies van 0,7 procent op 1.870,39 punten.

(tijd) - Het aandeel van 's werelds grootste brouwer AB InBev kreeg een tik nadat bleek dat de Russische biermarkt voor het eerst sinds 1996 achteruit ging. Dat heeft te maken met de impact van de economische crisis, waardoor Russische bierdrinkers wat terughoudender zijn geworden. In de loop van 2008 zetten tegenvallende weersomstandigheden ook een demper op de bierverkoop. Met 0,6 procent viel de daling al bij al nog mee, maar de grote brouwers wereldwijd, AB InBev incluis, hebben de afgelopen jaren zwaar ingezet op de snel groeiende markt. AB InBev is extra kwetsbaar voor een prijsbewuster gedrag van de Russische consument. De brouwer mikt specifiek op het topsegment van de biermarkt, waar de volumes lager en de marges hoger liggen. AB InBev eindigde 4,8 procent lager op 18,93 euro. Maandag flirtte het aandeel nog met de kaap van 20 euro.

Ook de Fortis-holding verloor fors terrein. Het aandeel zakte 4,7 procent Het panel van experts dat zich moet uitspreken over de ontbinding van de Fortis-groep, is er voorstander van dat een kwart van Fortis Bank België opnieuw wordt ondergebracht in Fortis-holding. Bovendien zou ook minstens een kwart van de Belgische verzekeringsactiviteiten in de holding moeten behouden blijven. Voor de andere driekwart van de bank- en verzekeringsactiviteiten zien zij een aansluiting bij BNP Paribas als beste oplossing. Dat blijkt uit het Voorlopig Rapport dat het college van experts heeft opgesteld ter voorbereiding van de algemene vergadering van 11 februari. Dexia ging 3,2 procent lager op 2,65 euro, KBC won 0,7 procent op 12,61 euro.

Holding RHJI steeg 1,7 procent tot 3,60 euro. Analist Hans D'Haese van Bank Degroof startte de opvolging van het aandeel met een hold-advies. 'Een bedrijf met zoveel cash, dat moest wel een buy zijn', dacht D'Haese in eerste instantie. 'Maar ik ben toch wat voorzichtiger geworden na een grondige studie van de holdingportefeuille. Zo heb ik de waarde van het Duitse Honsel, één van de participaties in de automobielsector, op nul gezet.'

'We vrezen dat het risico op een faillissement van één van de bedrijven niet enkel theoretisch is', klinkt het. RHJ belegt typisch in bedrijven die nogal zwaar met schulden beladen zijn. 'De ratio nettoschuld/ebitda komt bij sommige bedrijven uit op 5, 6 of 7 terwijl hier in België 3 à 3,5 de klassieke grens is.'

Vele bedrijven in de RHJ-portefeuille zijn Japans en de focus ligt daarbij op de automobielsector, één van de zwaarts getroffen sectoren tijdens de huidige economische crisis. De plannen van de Japanse overheid om miljarden euro kapitaal ter beschikking te stellen van het Japanse bedrijfsleven, zal volgens Tom Simonts van KBC Securities echter weinig directe invloed hebben op RHJ International. 'De Japanse bedrijven van RHJ zijn niet meteen steunbehoevend', zegt hij. 'Asahi Tec bijvoorbeeld zit nog zeker twee jaar veilig'.

Metris (+12,10% tot 1,39 euro) schoot voor de tweede dag op rij hoger. Het aandeel werkt daarmee een groot stuk van de zware klappen weg die het vorige week incasseerde na de winstwaarschuwing op 16 januari. Afgelopen weekend verklaarde topman Bart Van Coppenolle dat hij de crisis desnoods met nieuwe saneringsrondes zal bestrijden.

KE/JDS/SD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud