Amerikaanse aandelen op laagste peil in elf jaar

De Amerikaanse aandelenmarkten lagen er donderdag als een slagveld bij. De indexen slikten verliezen tot ruim 5 procent en de S&P500 sloot op het laagste peil sinds april 1997. Beleggers treurden om het uitblijven van steun voor de autosector en de hoger dan verwachte werkloosheidsuitkeringen.

(tijd) - De vrees voor een globale recessie werd opnieuw aangewakkerd. Voorbeurs bleek dat het aantal eerste werkloosheidsaanvragen vorige week het hoogste niveau bereikte in 16 jaar. Ook de Amerikaanse index van leidende economische indicatoren in oktober voorspelt weinig goeds.

Na een slechte start trok Wall Street zich even terug toen bleek dat enkele senatoren een reddingsplan hadden uitgedokterd voor de autoindustrie. Meteen schoten de aandelen van General Motors (GM) en Ford pijlsnel omhoog. GM ging daarbij van een verlies van 39 procent tot een winst van 43 procent.

De euforie was echter van korte duur. GM, Ford en Chrysler moeten niet op staatsfondsen rekenen zolang ze geen turnaroundplan hebben voorgelegd. Ze krijgen daarvoor de tijd tot 2 december. Enkel als de autobouwers een aanvaardbaar plan indienen, plant het Amerikaanse Congres een nieuwe bijeenkomst in de week van 8 december. GM en Ford sloten uiteindelijk respectievelijk 3,2 en 10,3 procent hoger. GM was met die winst de grootste stijger binnen de Dow.

De Dow Jones gleed 5,6 procent uit op 7.552,29 punten. De S&P500  deed nog slechter met een verlies van 6,7 procent op 752,44 punten, het laagste peil in ruim elf jaar. Woensdag sloot de index nog op het laagste punt in 5,5 jaar. De Nasdaq verloor 5,1 procent. Woensdag verloren de indexen ook al 5 à 6 procent.

Citigroup was voor de tweede dag rij alle steun kwijt. De financial kreeg een oplawaai van 26,4 procent, nadat het aandeel woensdag ook al 22,8 procent kwijtspeelde. De markt maakt zich in toenemende mate zorgen over de daadkracht van het management om het bedrijf op het juiste spoor te krijgen. Het bestuur krijgt alvast de steun van de Saudische investeerder Prince Al-Waleed. De aandeelhouder van Citigroup trekt zijn belang op van minder dan 4 procent tot 5 procent omdat 'het noodlijdende aandeel sterk ondergewaardeerd is'.

Zakenbank JPMorgan kende eveneens een stemming in mineur. Het aandeel sloot 17,9 procent lager af. Volgens een bron dichtbij de bank plant het management 10 procent van het werknemersbestand of 3.000 mensen te ontslaan.

In de Dow was de schade niet te overzien: Alcoa (-15,8%), Bank of America (-13,6%) en General Electric (-10,9%). GE ontkende dat de gesprekken met de staatsfondsen van China en Singapore over een kapitaalinbreng gaan. 

SR 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud