Analisten halen Brusselse financials onderuit

Twee pessimistische analistenrapporten van Merrill Lynch en Exane BNP haalden de financiële zwaargewichten Fortis en Dexia op de Brusselse beurs zwaar onderuit. De analisten maken zich zorgen over de kapitaalbasis van de banken en sluiten kapitaalverhogingen niet uit. Door het verlies van deze financials, had de Bel20 geen enkele kans om met winst te sluiten.

(tijd) - De malaise onder de bankwaarden wordt extra in de verf gezet door woorden van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Die sprak maandag opnieuw zijn ongerustheid uit over de inflatieontwikkelingen in de VS. Ook het onverwacht grote verlies van Lehman Brothers in het tweede kwartaal zinderde nog na bij de Europese beleggers.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,64 procent lager op 3.617,45 punten. Gedurende de handel maakte de sterindex een mooie remonte. Amper drie kwartier na opening stond de Bel20 immers anderhalf procent in het rood.

Boosdoeners waren Fortis en Dexia. De banken kregen aan het begin van de beursdag mokerslagen van meer dan 5 procent. Dexia flirte met de kaap van 13 euro, Fortis ging tot 13,28 euro omlaag, een verlies van ruim 7,5 procent.

Beide aandelen kregen klappen na analistenrapporten van invloedrijke beurshuizen. Het Amerikaanse Merrill Lynch verlaagde zijn advies voor Fortis van 'buy' tot 'neutral'. 'Ons vertrouwen in de kapitaalpositie van Fortis is verzwakt', klinkt het bij analist Manus Costello. Volgens Costello kunnen regulatoren hun regelgeving voor de banksector verstrengen en daardoor zouden banken als Fortis vers kapitaal moeten ophalen of activa moeten afstoten.

Analist Eric Hazart van Exane BNP richtte zijn pijlen op Dexia. Het beurshuis verlaagde zijn advies fors van 'outperform' naar 'underperform'. Het koersdoel werd bijgesteld van 21 tot 15 euro. Hazart maakt zich zorgen over FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia die actief is op de markt voor obligatieverzekeringen. Volgens de analist kunnen 'nieuwe afwaarderingen op de portefeuille hypotheek- en vastgoed gerelateerde effecten en andere kredietproducten de Tier 1-ratio zwaar treffen'.

Anderzijds startte ING WB de opvolging van Dexia met een hold-advies en een koersdoel van 16 euro. In de loop van de dag slonk het verlies wel. Fortis sloot nog 3,8 procent in het rood op 13,82 euro, Dexia deed beter met een verlies van 2,6 procent op 13,35 euro.

KBC maakte de omgekeerde beweging. Het kreeg een adviesverhoging van het Franse beurshuis Oddo Securities en toonde zich met een plus van 2,4 procent tot 77,09 euro de sterkste stijger.

Andere aandelen werden mee omlaag gezogen. Biofarmagroep UCB kon niet profiteren van het bericht dat het Keppra en Cimzia in Japan wil ontwikkelen met zijn Japanse sectorgenoot Otsuka. UCB ontvangt hiervoor een eerste betaling van 113 miljoen euro. Verdere betalingen kunnen volgen. Het aandeel verloor 1,7 procent tot 24,62 euro. ‘Dit is goed nieuws maar de impact is niet groot omdat het min of meer verwacht was’, reageert analist Jan De Kerpel van KBC.

Sectorgenoot Omega Pharma deed het beter met een winst van 1,4 procent op 26,47 euro. Marc Coucke ziet zijn belang in de farmagroep opnieuw boven de 30 procent uitstijgen dankzij de vernietiging van eigen aandelen door Omega.

Op de brede markt ging EVS (+0,7% tot 60,89 euro) mooi hoger, dankzij een contract van vijf miljoen euro met televisiedienstengroep Presteigne Charter. Volgens de overeenkomst betreft het 4,3 miljoen euro via de verkoop van materiaal. Nog eens 0,6 miljoen euro komt voort uit de verhuur van toestellen.

Ook GIMV steeg: +0,9 procent tot 44,6 euro. De investeringsmaatschappij heeft vijf participaties verkocht aan het durfkapitaalfonds Becap, waarvan 20 procent in de Antwerpse etikettenfabrikant Bopack. Het gaat om oudere, niet-prioritaire minderheidsbelangen, een niche waarop Becap zich voortaan gaat concentreren.

De handel in Transics bleef opgeschort wegens een private plaatsing van de telematicagroep. Aan het eind van de dag kon het Ieperse bedrijf melden dat de ruim 3,2 miljoen aandelen ‘met gemak’ een koper vonden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud