Advertentie
Advertentie

Autowaarden door het dak op Wall Street

©EPA

Op Wall Street zijn de aandelenmarkten met stevige winsten geëindigd. Het plan van president-elect Obama om te investeren in infrastructuur en de hoop op een akkoord voor de autosector misten hun uitwerking niet. Een winstwaarschuwingvan industrieel concern 3M kon de stemming niet drukken.

(tijd) - De Dow klokte 3,5 procent hoger af op 8.934,18 punten. De S&P500 ging 3,8 procent hoger op 909,70 punten. De technologiezware Nasdaq won 4,1 procent.

De verkozen president Barack Obama maakte het voorbije weekend een grootschalig relanceplan bekend waarbij fors geïnvesteerd zal worden in infrastructuur, publieke gebouwen, breedbandinternet en energiebesparende projecten. Zo wil Obama 2,5 miljoen jobs creëren. De bouwsector en grondstoffenwaarden gingen maandag hoger dankzij het plan.

De autosector sloot af met aanzienlijke winsten nu een reddingsplan voor de sector stilaan vorm krijgt. Volgens bronnen zou er 15 miljard dollar overheidssteun in de sector geïnjecteerd worden. Dat is de helft van het bedrag dat de 'Big Three', General Motors (+20,8% tot 4,93 dollar), Ford (+24,3% tot 3,38 dollar) en Chrysler zelf hadden gevraagd.

De Amerikaanse producent van kantoor- en bouwproducten 3M verlaagt zijn winstverwachting voor het volledige boekjaar. Het industriële concern verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal met 10 procent zal terugvallen. Om dat te compenseren snoeit 3M fors in het personeelbestand. In het vierde kwartaal zullen 1.800 jobs verdwijnen wat een besparing van 170 miljoen dollar moet opleveren. Het aandeel verloor 4,1 procent tot 57,38 dollar.

Ook de chemiereus Dow Chemical maakt van de financiële crisis gebruik om een reorganisatie door te voeren. Het concern schrapt wereldwijd 11.000 jobs waarvan 6.000 tijdelijke en 5.000 vaste jobs. De banenreductie, die zo'n 11 procent van het werknemersbestand vertegenwoordigt, moet tegen 2010 zo'n 700 miljoen dollar per jaar opleveren. Dow Chemical spurtte 7,2 procent hoger tot 20,37 dollar.

Electronicagroep Apple (+6,1% tot 99,72 dollar) zal binnenkort zijn populaire iPhone ook in de filialen van retailgigant Wal-Mart (-1,1% op 57,56 dollar) te koop aanbieden, weet Bloomberg. Wal-Mart is na Best Buy de tweede massaketen die de hippe gsm zal verdelen.

De koers van Chesapeake Energy (+24,38% tot  14,08 dollar) ging door het dak nadat ceo McClendon eerdere geruchten ontkende als zou de gasproducent op een faillisement afstevenen. ‘Ridicuul’, aldus McClendon.    

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud