Advertentie

Aziatische beurzen gaan vooruit na bankenplan VS

De aandelenmarkten in Azië hebben dinsdag voortgebouwd op de feeststemming in New York, al was het enthousiasme wel minder groot. De indexwinsten bedroegen 1 tot 3 procent tegen 7 procent op Wall Street. Beleggers hebben er goede hoop op dat het plan van de Amerikaanse minister van Financiën Geithner om via een gezamenlijk fonds van privé en overheid de banken van hun toxische activa te verlossen, de economische groei zal aanzwengelen.

(tijd) - De beurs van Tokio presteerde het best. De Nikkei225 won 3,3 procent tot 8.488,30 punten en de brede Topix ging 2,7 procent hoger tot 812,72 punten. De beurs van Hongkong steeg 2,3 procent en in Seoel sloot de Kospi 1,85 procent hoger. Daar speelde ook een nieuw stimuleringspakket mee: de Zuid-Koreaanse overheid gaat 17,7 biljoen won (9,4 miljard euro) ter beschikking stellen voor kapitaalinjecties, goedkope leningen, infrastructuurwerken en opleiding.

In Tokio presteerden de bankwaarden sterk. Mizuho Financial won 5 procent, Sumitomo Mitsui 3,2 procent en Mitsubishi UFJ 4,5 procent.

Ook de exportgerichte aandelen werden gretig gekocht. De yen verzwakte tegenover diverse munten, onder meer de Amerikaanse dollar, door speculatie dat investeerders op zoek zullen gaan naar beleggingen met een hoger rendement, onder meer in groeimarkten. De maker van digitale camera's Canon steeg 4,35 procent en autobouwer Toyota Motor ging 3,6 procent vooruit. Een krantenbericht dat Toyota zijn productieplanning voor mei in Japan neerwaarts heeft moeten herzien, werd genegeerd.

In de staalsector dikte Nippon Steel 2,6 procent aan. Het bedrijf wist een prijsverlaging te bedingen voor 'hard coking coal'.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud