Advertentie
Advertentie

Aziatische beurzen goed op dreef

©AFP

De beurzen in Azië beleefden woensdag een sterke handelssessie, waarbij het sentiment vooral werd ondersteund door de forse verbetering van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

(tijd) - Hogere grondstoffenprijzen en een beter cijfer van de Japanse uitvoer hielpen ook een handje. De onrust over Noord-Korea zette hier en daar wel een domper op de vreugde.

Het consumentenvertrouwen in de VS steeg in mei onverwacht tot 54,9, terwijl economen slechts een verbetering tot 42,6 verwachtten. Een cijfer van meer dan 50 betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn. Het gunstige cijfer gaf Wall Street dinsdag vleugels en stuurde de Dow Jones 2,4 procent hoger.

Azië volgde woensdag dat voorbeeld. In Tokio won de Nikkei225 1,4 procent tot 9.438,77 punten en de brede Topix 1 procent tot 892,85 punten. In Hongkong dikte de Hang Seng-index 4,7 procent aan en de beurs van Taiwan schreef 3,1 procent bij. Seoel bleef achter met een verlies van 0,7 procent voor de Kospi, als gevolg van de oplopende spanning met Noord-Korea.

In Tokio was er ook gunstig macronieuws. De daling van de Japanse export is in april vertraagd tot 39,1 procent, van 45,5 procent in maart en een record van 49,4 procent in februari. Tegenover de maand maart groeide de export met 1,9 procent.

Dat de Amerikaanse consumenten het weer zien zitten, stuurde exportgerichte bedrijven hoger. Autoconstructeur Toyota Motor won 2,8 procent en elektronicaproducent Panasonic 1,7 procent.

Chipgerelateerde aandelen volgden hun Amerikaanse sectorgenoten hoger. Advantest schreef 4,3 procent bij en Tokyo Electron 3,3 procent.

Nikon, 's werelds tweede grootste producent van fototoestellen, veerde 3,5 procent op. Het bedrijf gaat zijn verlieslatende stepper-activiteit herstructureren, zowel in Japan als daarbuiten. Daarbij zullen 1.000 banen verloren gaan. Steppers worden gebruikt bij de productie van IC's.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud