Aziatische beurzen krijgen tik

©BLOOMBERG NEWS

De Aziatische beurzen kregen vrijdag een serieuze tik te verwerken. De Japanse Nikkei-index klokte 2,8 procent lager af, op 10.198,04 punten. Dat is de laagste slotkoers sinds 21 december. De bredere Topix zakte 1,4 procent tot 901,12 punten.

(tijd) - Tegenvallende werkloosheidscijfers uit de VS en teleurstellende resultaten van enkele grote technologiebedrijven stuwden de beurzen naar beneden. Japanse exportbedrijven leden bovendien onder een versterkte yen.

AU Optronics, de grootste LCD-fabrikant van Taiwan, gaf 5,7 procent prijs. Het bedrijf maakte in het vierde kwartaal een verlies van 7,9 miljard Taiwanese dollar (175 miljoen euro). Het bedrijf diende 10 miljard Taiwanese dollar opzij te zetten voor juridische kosten waardoor de door analisten verwachte winst van 3,5 miljard niet werden bewaarheid.

Advantest, 's werelds grootste producent van apparatuur om computerchips te testen, ging meer dan 10 procent lager. Het Japanse bedrijf kondigde een jaarverlies van 13,5 miljard yen (107 miljoen euro) aan, bijna dubbel zo hoog als de verwachtingen onder analisten.

Spelfabrikant Nintendo zakte 4,1 procent, tot 25.250 yen. Donderdag kondigde het bedrijf aan dat de operationele winst in het vierde kwartaal jaar op jaar met 23 procent terugviel. De winstmarges van het bedrijf zouden onder druk staan door een prijsverlaging van haar sterproduct, de wii-console.

De MSCI Asia Pasific Index daalde in januari al met 2,9 procent, op weg om de eerste maandelijkse daling neer te zetten sinds oktober. Bezorgdheid over de sterkte van het economische herstel liggen volgens analisten aan de basis van deze achteruitgang.

KDJ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud