Aziatische beurzen maken komaf met verliesreeks

Nissan profiteerde van de zwakkere yen ©BLOOMBERG

De beurzen in Azië maakten, net zoals Wall Street maandag, een einde aan een verliesreeks van drie dagen.

(tijd) - De Japanse Nikkei-index klom 0,9 procent tot 10.100,20 punten, ondanks de daling van de Japanse consumentenprijzen in augustus aan een recordtempo. Dat laatste bleek uit cijfers die het statistische bureau van Japan dinsdag bekend maakte. De breed samengestelde Nikkei steeg 0,1 procent tot 904,00 punten.

Ook de andere Aziatische beurzen gingen overwegend hoger, uitgezonderd de beurzen van Shenzhen en Sjanghai in China.

De dollar heroverde dinsdagochtend weer terrein op de Japanse yen, nadat de Japanse minister van Financiën maandag weerlegde dat hij een sterke yen zou blijven steunen. Maandag bereikte de yen in de loop van de dag het hoogste peil in acht maanden tegenover de dollar. Er was speculatie ontstaan dat Japan niet zou interveniëren op de wisselmarkten om de yen weer goedkoper te maken. Een foute perceptie waar Japan maandag komaf mee maakte. Een dure yen zou de Japanse uitvoer immers drukken.

Vooral dollarverdieners, zoals Nissan, vaarden hier wel bij. Nissan haalt ongeveer 36 procent van zijn omzet in Noord-Amerika. Het aandeel steeg 3,3 procent.

Ook het Japanse beurshuis Nomura schreef er 4,4 procent bij, na een kapitaalverhoging vorige week. Het was meteen de eerste stijging van het aandeel in tien handelsdagen.

Taiwan

Een andere positieve noot voor beleggers kwam vanuit Taiwan. Taiwan zou Chinese beleggers in de toekomst toestemming geven om aandelen te kopen van computerchip- en flatscreenproducenten. Dat maakte een hooggeplaatste figuur van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Omgekeerd zouden Taiwanese bedrijven ook mogen investeren in Chinese bedrijven.

De Taiex-index in Taiwan klom 2 procent. Taiwan Semiconductor Manufacturing steeg 4,9 procent door speculatie dat Chinese beleggers interesse zouden tonen in het bedrijf.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud